23 Ocak 2017 Pazartesi

Limonluk Kurabiyesi ( Elmalı Kurabiye )


Kurabiye yapmayı neden seviyorum artık blogumun okuyucuları çok iyi biliyor. Benim için yemesinden evvel yapması keyifli. Çünkü hamurunu yoğururken aldığım keyif cidden paha biçilemez. Mutfak gerçekten terapi merkezi gibi bizim evde. Sıkıldıkça kendimi mutfakta buluyor oluşum keyfimin de ne kadar istikrarlı sıkıldığına delalet sanırım. Yaklaşık 3 aydır da evde bir yardımcım var, Hatice hanım. Sağolsun o da benim gibi mutfağı çok seviyor. Evde işler biter bitmez ' bugün acaba ne yapsak' diye başlıyoruz muhabbete. Benim diyet sonrası verdiğim kilolardan birkaçı geri döndüyse bunda Hatice hanımın katkısı epeyce var. Yine geçenlerde İstanbuldan gelecek olan Sevgili Güler ablacım için ne yapsak diye düşünürken ne vakittir aklımda olan bu Limonluk Kurabiyeleri denedik. Benim evdeki limonluğun şeklinden olsa gerek piştikten sonra şekilleri biraz belirsiz olsa da tadı yerindeydi. Eve de sırf bu tarifi yapacağım diye başka limonluk alacağım yok haliyle. O yüzden bu fotoğraflar ile paylaşayım istedim. Gerçek anlamda bir keyif kurabiyesi oldu. İçi bir kere dolu dolu elmalı harç, dışı ince kabuklu ve aşırı lezzetli. Sıkılınca girin mutfağa ve deneyin derim. Ben birkaç blog ve sitede tarifleri görüp harmanladım, evdeki ve eldeki malzemelerle ortaya bu güzeller çıktı.

Malzemeler:

1 adet yumurta
4 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin ( tereyağı kullandık)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı nişasta ( mısır ya da buğday )
2,5 - 3 su  bardağı un ( kıvamı kontrol ederek unu ekleyebilirsiniz )
1 paket kabartma tozu


iç harcı için;

3 adet orta boy kırmızı elma
1 çay bardağı irice kıyılmış ceviz içi
1/2 çay bardağı isteğe bağlı olarak kuru üzüm ( biz kullanmadık ama bir dahaki sefere mutlaka ekleyeceğim )
1 tatlı kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı toz şeker ( kuru üzüm kullanırsanız şeker miktarını azaltın mutlaka )

şekil verirken kullanmak için bir adet limonluk ve stretch filme ihtiyacınız olacak bir de.





Yapılışı:

1. Yumurtayı, pudra şekerini, nişasta, kabartma tozu, erimiş tereyağı, zeytinyağı ve unu karıştırma kabına alın yoğurun.
2. Un gerektikçe ekleyip yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan bir kıvama geldiğinde buzdolabına koyup hamuru 20 dakika kadar dinlendirin.
3. Elmalı iç harcı hazırlamak için öncelikle elmaları yıkayıp kabuklarını soyun ve rendeleyin.
4. Tavaya elma rendesini, ceviz içini, kuru üzümleri, tarçın ve toz şekeri alıp karıştırın.
5. Elmalar yumuşayıp suyunu salıp sonra tekrar çekene kadar pişirin, iç harcı hazır olunca oda ısısına gelene kadar soğutun.
6. Limonluğun iç kısmını çevirip stretch film ile kaplayın.
7. Elinizle şekil verip incelttiğiniz hamuru limonluğun içine yerleştirip ortasına elmalı harçtan doldurun ve tekrar hamurla kapatıp kurabiyeyi stretch filmden çıkartıp tepsiye yerleştirin.
8. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
9. Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 25 dk kadar pişirin.
10. Fırından çıkınca servisten önce üzerine pudra şekeri serpiştirin.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: