14 Haziran 2016 Salı

Kuzu Gerdanlı Sebzeli Bulgur Pilavı



Uzun zamandır blog performansımın düştüğünün farkındayım. Ne tam vazgeçebiliyorum yazmaktan ne de eskisi gibi tarif ekleyebiliyorum. Suçu tamamen Yalın kuzusuna yüklemek de istemiyorum ama ikinci bir çocuk evin tüm düzenini olduğu gibi değiştiriyormuş. Sabah uyandığım andan itibaren yatana kadar neredeyse hiç oturmadan bir günü tamamlıyorum. Ama baktığında hiçbir şey de eskisi gibi düzenini korumuyor. Bir yerde bir yanlış yapıyorum ama bilemedim. Tüm gün çamaşır yıkayıp, ev toparlayıp, mutfakta yemek hazırlayıp, Yalın beyin bakımını yapıp, Tuğra beyin okul sonrası programına ayak uydurayım derken neredeyse kendimi unuttum dersem yalan olmaz.  Ama bu tempo için de binlerce kere şükürler olsun Allaha. Evlatlar sağlıklı ve yanımdalar ya ne kadar şükretsem azdır. Bildiğim tek şey zaman çabuk geçiyor ve kıymetini bilmek gerekiyor. Bu karmaşanın içinde pek farkına varamasak da durup bir nefes aldığımızda anlıyoruz ancak.

İşte böyle biraz içimi döktüm. Mutfakta eskisi gibi çok vakit geçiremiyorum pek tabii ki. Fakat hala evimizde sıcak çorbamız, bir tencere yemeğimiz pişiyor hayat ne kadar karmaşık olursa olsun; akşam yemek masasında bir araya gelmeye çabalıyoruz. Hele ki şimdi mübarek Ramazan ayındayız. Ben emzirdiğim için bu yıl da niyetli değilim. Ev ahalisi olarak babamıza eşlik ediyoruz iftar sofralarında. Geçtiğimiz hafta da annemle babam Ankara' da bizimleydiler. Ev kalabalık olunca iftarın da keyfi başka oluyor haliyle. Bu yıl aramıza katılan Yalın sayesinde pek misafir ağırlamaya fırsatım yok iftarda, çünkü tam iftar vakti uyku vakti gelmiş oluyor. İnşallah önümüzdeki yıl kalabalık iftar sofralarını dostlarımız ve sevdiklerimizle paylaşırız. 

Kuzu Gerdan Etli Pilavı da annemlerin Ankara'ya gelecekleri gün pişirmiştim. Yanında sadece salata ya da cacık ile bir iftar yemeği olmayı hakediyor bence. Çorba sevenler için önden bir tas da çorba varsa misss. Bizim evde kırmızı et pek tercih edilmez, çok özel bazı yemekler dışında da pek kullanmam. Fakat bu pilav tam anlamıyla kapışıldı diyebilirim. Tarifi komşum Nursel ablamdan. Onun tarif ettiği şekliyle içinde tel şehriye de vardı ancak ben aceleden sanırım eklemeyi unutmuşum.

Bu akşam iftar için ne yapsam diye düşünüyorsanız hala belki bir fikir verir size. Şimdiden yapacak olanların ellerine sağlık, hayırlı iftarlar dilerim.

Kuzu Gerdanlı Sebzeli Bulgur Pilavı

Malzemeler:

1 kg kemikli kuzu gerdan eti
2 su bardağı iri pilavlık bulgur
1 orta boy kuru soğan
1 adet kırmızı kapya biber ( ben geçtiğimiz yazdan dondurucuya attığım küp kırmızı biberleri kullanıyorum )
2 adet sivri biber
1 çay bardağı tel şehriye ( ben yaparken unutmuşum, dileyen ekleyebilir )
1 adet domates ( yine yazdan hazırladığım rende domateslerimi kullanıyorum)
1 yemek kaşığı ev yapımı biber salçası
2 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı:

1 Öncelikle kuzu gerdan etlerini düdüklü tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip etler kemiklerinden ayrılana kadar pişirin.
2. Pişen etleri tencereden alın, kemiklerinden ayırıp elinizle didikleyin bir kenara alın.
3. Tencerede kalan etin suyunu süzüp pilav için ayırın.
4. Pilav tencerenize tereyağını alıp doğradığınız soğanları kavurun. Üzerine küp kesilmiş kırmızı ve yeşil biberleri de katıp kavurmaya devam edin.
5. Eğer kullanacaksanız tel şehriyeyi de ekleyip bir süre daha kavurun.
6. Domatesi ve salçayı da tencereye katın.
7. Son olarak bulguru katıp bir süre kavurun.
8. Kenara ayırdığınız etin suyunu pilava ekleyip ( su için ölçü vermiyorum, ben göz kararı yapıyorum bulgurun üzerini bir parmak geçecek kadar su katıyorum )
9. Pilav pişip demin alırken didiklenmiş kuzu etlerini tencerenin üzerine yayın.
10. Ocağın altını iyice kısıp, tencerenin kapağına kağıt havlu koyup pilavı demlenmeye bırakın.
11. Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.


0 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da