18 Haziran 2015 Perşembe

Kuzu Etli Enginar


Hayırlısı ile Ramazan' ın ilk iftarını da yaptık ve bereketi ile evlerimize bu yıl da misafir ettik Onbir ayın sultanını. Günler epeyce uzun olunca iftar sofraları hazırlamak için bolca vakit oluyor. Fakat oruç tutulan sürenin uzun olması sanılanın aksine daha çok çeşit tüketildiği anlamına gelmiyor. İnsan bir tas çorba ve bir çeşit yemekle de güzelce karnını doyurabiliyor. Yine de Ramazan' ın bereketi sofralardan eksik olmuyor. Hele benim komşularım gibi harika komşularınız varsa masanız her akşam farklı lezzetler dolup taşıyor. Ben de herkese evinde yuvasında sevdikleri ile bereketli, huzurlu bir Ramazan diliyorum. Dilediğiniz gibi, olması gerektiği gibi iç huzuruyla ve arınma dolu bir ay dilerim. 

Benim için yazın en kıymetli sebzesini artık bilmeyen kalmadı sanırım; Enginar. Mevsimi geçip de kılçıklanmadan tüketebildiğimiz kadar tüketip bir miktar da sonrası için dondurucuya stok yaptım. Her hali ile bayılıyorum enginara ben. Hatta geçen gün semt pazarında satıcıya bana farklı bir reçete verebilir mi diye sorduğumda '' abla hiç pişirme kıtır kıtır ye çiğ olarak'' dedi. O şekilde bile bayıldık biz cacık yapıp yedik, Enginar Caciki reçetesini geçtiğimiz günlerde paylaşmıştım. Cacık seven ama enginarla arası olmayanlar için gayet kandırmacalı bir yöntem ve işe yarıyor benden tekrar söylemesi:))




Etli olması kesinlikle benim tercihim değil ama evin et sevdalısı küçük adamı bu halini sanırım biraz daha fazla seviyor. Evdeki herkesin gönlünü yapmak gerekiyor elbette. 

Malzemeler:
5 adet enginar
250 gr kuzu eti
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 limonun suyu
muskat rendesi, karabiber, tuz


Yapılışı:

1. Enginarları kararmaması için limonlu suda hafifçe yumuşayana kadar haşlayın.
2. Diğer tarafta yemeklik doğradığınız soğanı ve kuzu etini tencereye alıp kısık ateşte etler suyunu salıp sonra da çekene kadar - hiç su eklemeden -  kavurun. 
3. Rendelediğiniz domatesleri ve salçayı da katıp birkaç dakika daha pişirin.
4. Bir fiske muskat rendesi ve tuzunu karabiberini de ekleyin.
5. Haşlayıp sudan aldığınız enginarların içine etli harcı paylaştırın.
6. Yayvan bir tencereye enginarları yerleştirip üzerlerine zeytinyağı ve çok az sıcak su ekleyip 10 dk kadar kısık ateşte pişirin.
Sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun…



Bu arada farklı enginar tarifi olup benimle paylaşmak isteyenler olursa çok sevinirim. Bana  tarifini yollarsanız hatta yapıp fotoğraflayıp blogda paylaşmaya da çalışırım. 

5 Haziran 2015 Cuma

Oreo Bisküvili Anne Muhallebisi


Cuma sabahı geçtim ekran başına, şöyle içimi ferahlatıcı bir tarif paylaşayım istedim. Anne muhallebisi tadında bir lezzet olsun dedim. Ben bir süredir tansiyon sıkıntım yüzünden tatlıdan, tuzludan ve hamur işlerinden uzak durmaya çalışıyorum. Yine de evde pişirmiyor değilim. İşin mutfak kısmını da çok sevdiğimden uzak tutamıyorum kendimi. Yemesem bile pişirmeden durmuyorum yani. Bir de böyle cicili bicili fotoğraflar çekmeye doyamıyorum. 






Malzemeler:
1 lt süt
1,5 çay bardağı mısır nişastası    
1 ya da 2 parça damla sakızı
1 paket vanilya
1,5 çay bardağı toz şeker
1 Paket Oreo bisküvi ya da kurabiye

Hazırlanışı:

1. Sütü tencereye alın, nişastayı ve şekeri içine katın. Damla sakızını da ekleyip sürekli karıştırın. 
2. Kıvam alıp ocaktan indirmeye yakın vanilyayı ekleyin.
3. Tek tek kuplara servis edin. Üzerine parçalara ayırdığınız bisküvileri ya da evde kalan kurabiyeleri ekleyin.
4. Oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. 
5. Soğuk olarak servis edin.