24 Mart 2015 Salı

Deniz Mahsulü Salata


Havalar azıcık ısınmaya, günler de uzamaya başlayınca hemen yaz planları yapmaya başlıyor musun sizler de benim gibi? Hele bir de geçmiş yılın yaz tatilinin tadı damağınızda kaldıysa hayal kurmamak mümkün değil. Bizim Kaş' taki evimiz diyoruz artık biz Diva Kaş Otel için. Nisan itibariyle de sezonu açıyormuş, biz heves etmeyelim de ne yapalım şimdi ? Meis' e karşı sakin ve huzurlu sabah kahvaltılarını dört gözle bekliyorum. Bir de fonda Fikret Kızılok çalarken keyfine vardığım akşam yemeklerini. Geçen yıl otelin sahibesi ve işletmecisi Sevgili Hayriye Hanımla dergi için çok keyifli bir fotoğraf çekimi gerçekleştirmiştik. Az evvel fotoğraf arşivini tararken elimde hala reçetesini paylaşmadığım birkaç yemek olduğunu farkettim. Mesela bu enfes salata tam balık sofraları için rengarenk. Şimdi hele baharla beraber çoşan taptaze otlarla lezzeti de enfes olacaktır.  







Malzemeler:

1 bağ kıvırcık salata
1/ 2 demet roka
1/2 demet reyhan
1 adet havuç
kırmızı lahana
cherry domates
kalamar
karides
2-3 diş sarımsak 
üzeri için zeytinyağı, nar ekşisi, tuz
kalamar ve karidesi kızartmak için 1 yemek kaşığı tereyağı


Yapılışı:
1. Tüm yeşilikleri ayıklayıp temizleyip sirkeli su dolu bir kapta 5-6 dk bekletin. 
2. Yıkanmış yeşillikleri sebze kurutucusu ile kurutup elinizle iri parçalar halinde doğrayın
3. Havucu rendeleyin, lahanayı ince ince kesin, domatesleri ortadan ikiye bölün.
4. Tereyağını tavada eritip içine sarımsakları atın. Kalamar ve karidesleri soteleyin. 
5. Salata malzemelerini genişce bir kaseye alıp üzerine kızarmış kalamar ve karidesleri ekleyin.
6. Son olarak zeytinyağı ve nar ekşisini de döküp sıcak olarak servis edin.

Afiyet olsun.

13 Mart 2015 Cuma

Çilek Püreli Sütlü İrmik Tatlısı


 Tam Cuma gününe yaraşır bir tatlı tarifim var bugün. Geçen yaz yapmıştım, tarifini paylaşmak bugüne kısmet oldu. Yeniden çilekler tezgahlara düşmeye başlamışken aklınızda olsun sizin de. Çilek yerine sade de yapılabilir elbette ama çileğin cazibesini kabul etmek gerek. Renginden midir nedir bilmem, çilekli ne görsem ağzım sulanır benim. Tek başına meyve olarak tüketmekten pek hoşlanmasam bile tatlılara, pastalara çok yakıştırıyorum. Gerçi bu ara sağlıklı yaşayıp, sağlıklı besleneceğim diye neredeyse evde sıkı yönetim ilan etmiş durumdayım. Akşam yemeklerini bir süreliğine yememeye karar verdim. Bir de evde mümkün olduğuncan 3 tehlikeli beyazdan uzak durmaya çalışıyorum. Artık en kadar kendime verdiğim sözü tutarım, nerde yenilirim irademe hep birlikte göreceğiz. Sıkı bir rejim yapmam mümkün değil ama çok programlı bir şekilde spor yapmaya başladım. Bir şekilde yaza kadar iyi bir şeyler olacak hadi bakalım hep beraber göreceğiz. Ama siz tatlının tarifini alın ve evdekilere yapın. Kendimiz yemesek bile bebeleri mahrum etmeyelim. Ama onların da her şeyi tam dozunda tüketmeleri konusunda kontrolü asla elden bırakmamakta fayda var. 



Malzemeler:

1 lt süt

10 yemek kaşığı toz şeker
8 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı hindistancevizi

Çilek püresi için: 
8-10 adet olgun yumuşamış çilek
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı nişasta


Yapılışı:
1. Sütü, irmiği ve toz şekeri bir tencereye alın. İçine hindistancevizi de ekleyip kaynayıp muhallebi kıvamına gelene kadar pişirn. 
2. Başka bir yerde rondoda püre haline getirdiğiniz çilekler, pudra şekeri ve nişastayı karıştırarak kıvam alana kadar karıştırarak pişirin.
3.  Dilediğiniz bir servis tabağına önce bir irmik tatlısının yarısını döküp sonra püreyi üzerine dökün. 
4. Kalan irmik tatlısını da üzerine dökün oda ısısına gelince buzdolabına kaldırın. 
5. Üzerini çilekle süsleyip soğuk servis edin.

 Afiyet olsun.


10 Mart 2015 Salı

Mandalina Reçeli



Kış bitmek üzere, tezgahlarda yavaş yavaş yaz sebzeleri meyveleri boy göstermeye başladı. Bugün sebze aldığım arabacıda çilek ve taze bakla gördüm bile ben. Çilek görünmeye başladıysa artık sevinebiliriz değil mi :)  Ama önce kış meyvelerinin hakkını verelim. Mesela kışın en başında yaptığım mandalina reçelimin reçetesini paylaşmadan yaz gelmemeli. Bu kadar zaman neden paylaşmamışsam bilemedim, unutup kalmışım. Arşivde dolanırken yakaladım ve hemen dedim. Hemen siz de marketteki, pazardaki son mandalinaları kapıp gelin ve atın tencereye kaynasınlar. 



Kış ortasında annem İstanbul' dan geldiğinde niyet etmiştim ilk mandalidan reçel yapmaya. Anneme ''yapalım'' dediğimde pek yanaşmadı, sanırım aklına da yatmadı. Ben de anneme yolcu eder etmez mandalinaları soyup tencereye koyup reçelimi kaynatmıştım. Az bir ölçü yapıp denemiş oldum, hiç de fena olmadı. Benim gibi kahvaltı sofralarında renk renk reçel görmeyi seviyorsanız yılın son mandalinalarını kaçırmayın derim. Ben sevdim, seneye daha çok yapacağım. Sadece yaparken dikkat edilecek birkaç nokta var. Kullanacağınız mandalinaların zarlarının ince olmasına dikkat edin. Bir de elbette çekirdeksiz olursa daha iyi olur. 


Malzemeler:
1 kg mandalina
1 kg toz şeker
1 su bardağı mandalina suyu
4-5adet karanfil
1 adet çubuk tarçın
1/2 limon suyu 

Yapılışı:

1. Mandalinaların kabuklarını ayıklayın. Kullandığınız mandalinaların iç zarının çok kalın olmamasına özellikle dikkat edin. 
2. Dilim dilim ayırın ve tencereye alın. Üzerine şekerini ve önceden sıkıp ayırdığınız mandalina suyunu dökün. 
3. Dilerseniz bu şekilde bir gece bekletin ya da vaktiniz yoksa hemen ocağa alın. 
4. Orta derecede ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca limonun suyunu katıp küçük bir tabağa bir kaşık reçelden alıp soğutup kıvamını kontrol edin. 
5. Sıcakken kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıp vakumlayıp uzun süre saklayabilirsiniz. Ya da tencerede oda sıcaklığına gelmesini bekleyip kavanozlara kaldırabilirsiniz. 

Afiyet olsun.


4 Mart 2015 Çarşamba

Nohutlu Ispanak Kökü Çorbası


Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır, demişler de yalan dememişler. Bugün Ankara hala kış, hatta bazı yerlerde lapa lapa kar bile yağmış. Bizim oğluş evde hasta, anne keyifsiz olunca şöyle mis gibi bir çorba yapalım da içimiz ısınsın dedim. Dün pişirdiğim ıspanağın tazecik pembiş köklerini ayırmıştım salata falan diye, sabah çorba olsunlar dedim. İyi ki öyle yapmışım. Ispanak delisi Tuğra bayıldı, hastalara şifa olsun diyelim.

Malzemeler:
1 kg ıspanağın kökleri
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 büyükçe kase yoğurt
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
1 adet kuru soğan
4-5 su bardağı su 
tuz, sarımsak
üzeri için arzuya göre kırmızı pul biber

Yapılışı:

1. Soğanı yemeklik doğrayıp sıvıyağ ile tencereye alın, pembeleşene kadar kavurun.
2. Üzerine iyice yıkanıp toprağından arındırılmış ıspanak köklerini ekleyip birkaç dakika daha kavurun.
3. Suyunu ekleyip, ayrı bir kapta karıştırdığınız yoğurt, un, yumurta karışımını da çorbaya yavaş yavaş ekleyiniz.
4. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. 
5. Haşlanmış nohutları da ilave edip ıspanak kökleri iyice yumuşayana kadar çorbayı kaynatın.
6. Tuzunu, sarımsağını ve arzu ettiğiniz başka baharatları da katıp ocağın altını kapatabilirsiniz. 
7. Sıcak olarak servis edin. Arzu ederseniz yerken üzerine tereyağı, toz biber kavurup ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

2 Mart 2015 Pazartesi

Cevizli Şerbetli Kurabiye



Uzunca bir zaman ara vermişim yine. Mutfağa girmedim değil elbette, sadece ekran başına geçip de iki satır yazacak gücü bulamamışım kendimde demek ki. Yazamadığım dönemde 3 günlük bir Viyana tatilim oldu ki onunla ilgili mutlaka birkaç satır paylaşacağım en kısa zamanda. Hatta belki bir iki de tarifim olabilir. Ama öncesinde bu kadar uzun ara sebebiyle kendimi affettirmenin bir yolunu bulayım dedim. Sanırım tatlı tatlı bir şeyler paylaşırsam gönlünüzü almış olurum.



Malzemeler:


125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta
 3 kahve fincanı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un
Kurabiye sayısı kadar ceviz içi

şerbeti  için
1,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
1-2 damla limon suyu



Yapılışı:

1. Şerbeti hazırlamak için şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu da ekleyip oda sıcaklığına gelmesi için kenara alın. 
2. Oda ısısında yumuşamış tereyağını tüm malzemeler ile karıştırarak yoğurun. 
3. Kurabiye hamurunu  buzdolabında 1 saat bekletin.  Dinlenen kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avcunuzun içinde yuvarlayıp tepsiye dizin.
4.  Kurabiyelerin üzerine yarım ceviz parçasını yerleştirin. 
5. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
6. Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine oda ısısına gelmiş şerbeti dökün ve şerbeti çekince servis edin. 


Afiyet olsun.