6 Ocak 2015 Salı

Son Zamanların Gözde Tatlısı Trileçe



Ankara karlar altında. Dün geceden beri hızını hiç azaltmadan yağıyor lapa lapa kar. İstanbullu daha karı görmeden kar tatilini haketmişken bizim Angara bebeleri tıpış tıpış okul yolunu tuttu bu sabah. Bir kez daha anlamış olduk ki memleket dediğin İstanbul' dan ibaret. Gerisi nasılsa başının çaresine bakıyormuş, bakabilirmiş. Bir İstanbul' lu olarak uzaktan izlemek bile onlardan taraf olmama yetmiyor ama. Neyse okuldan gelecek bebelere şöyle içlerini ısıtıcak ve kartopu öncesi enerjilerini yerine getirecek bir tatlı yapalım da canımız sıkılmasın. Trileçe son zamanların en favori sütlü tatlısı. Benim de ilk gördüğüm günden beri hep lezzetlini merak ettiğim bir tatlıydı. Geçtiğimiz aylarda Eskişehir gezimizde ilk kez tadına bakıp hayran kalınca ilk iş tarifi uygulamaya almak oldu. Eee sonra baktım yapmayanı dövüyorlarmış kolları sıvadım :))


Trileçe aslında bir Arnavut tatlısı. Kimi kaynaklarda da aslında bu tatlının bir  İspanyol tatlısı olduğu ( Torta de Tres Leches ) belirtiliyor.  Condensed milk ( şekerli konsantre süt ) , evaporated milk ( suyu uçurulmuş süt ) ve heavy cream ( krema ) üçlüsünden oluşan bir çeşit kek. Ben de araştırdığım birkaç reçeteyi sentezleyip kendimce bir Trileçe tatlısı yaptım.  Bizim evde pek bir sevildi, anında da bitti. Eğer evde tüm malzemeleriniz mevcutsa hemen yapın bence. Kartopu oynamaktan yorulup canı tatlı bir şeyler çeken yavrular eminim beğenirler. İstanbul'un tatil yapan ve evde kar yağmasını bekleyen bebelerine anneleri teselli olarak da yapabilir elbette :)))

Malzemeler:
 6 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrılmış olacak ) 
 250 gram pudra şekeri

 300 gram un 

 1/2 çay bardağı ılık süt

 2 paket vanilya
 1 paket kabartma tozu
 1/2 çay kaşığı krem tartar (opsiyonel )
 1/4  çay kaşığı tuz




keki Islatmak için:

 1 lt süt
 200 gr krema




Üzeri için:

 Karamel sos 

Yapılışı:
1. Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Beyazları karıştırma kabına alıp, şekerin yarısını ve tuzu ekleyin, kar haline gelene kadar mikserle çırpın.

2. Yumurta sarılarını şekerin geri kalanıyla beraber çırpın ve ılık sütü de ilave edip  un, vanilya ve kabartma tozunu içine eleyin.

3. Sütle çırpılmış yumurta ve elenmiş un karışımını yavaş yavaş kar haline getirdiğiniz yumurta aklarına ilave edin. Bu aşamada mikser kullanmayıp spatula ile yapın.  
4. Kare ya da dikdörtgen fırın kabını yağlayıp karışımı içine dökün. Bir kaç defa hafifçe tezgaha vurarak içindeki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın.
5. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin.
6.  Krema ile sütü çırpıp soğumak üzere olan kekin kesip üzerine  dökün tamamen sütü çekmesini bekleyin. 
7.  Daha sonra bolca karamel sos döküp 2-3 saat buzdolabında soğutup servis yapın. 
Afiyet olsun…



4 yorum:

Unknown dedi ki...

Bugün tv de seyrettim ankaradaki çocukları o sogukta titreyerek gidiyorlardı okula.evet dedigin gibi memleket sadece istanbuldan baret galiba.ellerine saglık.

hülünün dünyası dedi ki...

bizim şehirde karlar altında, özendim ve tarifi deneyeceğim :)

Özgen dedi ki...

Elinize sağlık harika ben de çok zaman önce yapıp yayınlamıştım bence herkesin öğrenmesi gereken bir tatlı bu sevgiler

Yaseminin Mutfağından dedi ki...

Ben bu tatlıya bayılıyorum ya.Ama kendim hiç yapmadım.Deneyeceğimde ne zaman işte :)
Ellerine sağlık Adaşım