18 Kasım 2014 Salı

Ayva Mevsiminin Güzeli Ayva Reçeli



Meyvelerle hiç aram yok. Evimizin tek meyve tüketicisi küçük adam Tuğra. O yerken biz de eşlik ediyoruz arada. Yoksa gidip dolaptan meyve alıp yediğimi hiç hatırlamam. Benim meyvelerle tek ilgi alanım tatlılarda kullanmak. Elbette bir de reçel yapımında. Kahvaltıyı günün en güzel öğünü diye düşündüğümden kahvaltı masasında yenilmese bile en azından 2 çeşit reçel olmazsa olmaz benim için.
Şimdi tam da ayvanın zamanı gelmişken birkaç kavanoz yapıp kışa hazır etmeli. Annem de İstanbul'dan gelmişken bu defa reçeli anneme yaptırdım. Hem kıvamı hem rengi harika oldu. Anne elinin değip de güzelleştirmediği ne var ki zaten şu hayatta ?




Malzemeler:
1 kg ayva
1 kg toz şeker
1 paket vanilya
birkaç adet karanfil tanesi
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı kadar limon suyu


Hazırlanışı:
1. Diğer reçellerin aksine ayvayı önceden şekere yatırıp bekletmek gibi bir durum söz konusu değil. Ayvaların biraz yumuşaması için suda haşlanması gerekiyor.
2. Öncelikle ayvaları güzelce yıkayıp üzerindeki tüylerden temizleyin. Kabuklarını soymadan minik minik küpler halinde doğrayın.
3. Çekirdeklerini de tencereye alarak tüm ayvaları soyup doğrayın. Üzerine 1 bardak suyu ve karanfil tanelerini de ekleyip ayvalar yumuşayıp suyu çekene kadar pişirin. Ayvanın çekirdeklerini mutlaka tencereye atın, çünkü reçelin rengini ve kıvamını veren çekirdekleridir
4. Suyunu çeken ayvaların üzerine şekeri de katıp kısık ateşte kaynatın.
5. Arada küçük bir tabağa bir kaşık reçel alıp pişip pişmediğini kıvamına bakarak kontrol edin. Reçelin ortasından parmağınızla kestiğinizde reçel birleşmeyip tabağın ortası açık kalıyorsa reçelin kıvamı olmuş, pişmiş demektir.
6. Ocaktan almadan vanilyayı da katın. Vanilya eklenmese de olur. Tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
7. Son olarak limon suyunu da ekleyip bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
8. İsterseniz sıcak sıcak kavanozlara koyup kapağını sıkıca kapatıp vakumlayın. İsterseniz de tencerede soğuyup oda ısısında gelince kavanozlara koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.




2 yorum:

Unknown dedi ki...

annenin ellerine saglık.rengi muhteşem gözüküyor.

azra dedi ki...

En sevdiğim iki reçelden biri...
diğeri de incir...;)
nefis görünüyor,
güzel anneciğinizin ellerine sağlık...