24 Ekim 2014 Cuma

Profiterol


Farkında mısınız bu ara ne kadar fazla tatlı tarifi paylaşır oldum? Hayatım boyunca tatlıyı hep sevdim ama son birkaç yıldır tatlı olmadan yaşayamaz durumdayım. Şekerin zararını bu kadar bilip de tatlısız duramamak da çok zor. Sigara tiryakileri gibi hissediyorum kendimi. Ama şimdi aranızdan kaç kişi profiterole hayır diyebilir ki? Yıllarca yapımının çok uğraştırıcı olduğunu düşünüp hiç denememiştim. Geçtiğimiz yaz ilk denememden sonra hiç de öyle zor olmadığını gördüm. Sonra can sıkıntısından iki günde bir yapıp yedik. Şimdi Cuma akşamı evdekileri mutlu etmek için kimler mutfağa giriyor bakalım? 

Hamuru için:
230 ml. Su
40 gr. Tereyağı
115 gr. Un
3 adet yumurta

İç kreması (pastacı kreması) için:
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1 paket vanilya 

Çikolatalı sos için:
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 su bardağı toz şeker
2 yumurtanın sarısı
3-4 yemek kaşığı kakao
Yarım paket vanilya
2,5 su bardağı süt



Yapılışı:

1. Hamuru için önce tencereye suyu ve tereyağını alın. Su kaynamadan yağın erimesi için sürekli karıştırın. 
2. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırırken yavaş yavaş unu ekleyin. Topaklanmaması  için 3-4 dakika boyunca karıştırın. Hamur tencereden tamamen ayrılana kadar devam edin. 
3. Ocaktan alıp soğuyana kadar kabuk bağlamaması için ara ara karıştırın. Tamamen soğudugunda çelik bir tencereye alın ve içine yumurtaları teker teker kırın ve çırpın. 4. Yumuşak bir hamur olacak.  İsterseniz bir krema torbasına alın isterseniz de iki tatlı kaşığı yardımıyla yaplı kağıt serili tepsiye aralıklı olarak ceviz büyüklüğünde parçalar yerleştirin. 
5. 190 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişirin. Pişince fırının kapağını açmadan soğuyana kadar fırında tutun tepsiyi. 
6. Tüm krema malzemesini tencereye alıp sürekli karıştırarak pişirin. Piştikten sonra da karıştırarak soğutun. 
7. Fırından çıkan profiterol toplarını ikiye ayırarak aralarına soğumuş kremadan doldurun. 
8. Çikolata sosu içinde tüm malzemeyi tencereye alıp pişene kadar sürekli karıştırın. Pişip soğumasını bekleyin. 
9. Profiterolü servis edeceğiniz zaman üzerine çikolatalı sosunu dökebilirsiniz.
Afiyet olsun..



1 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

oZGe dedi ki...

Fotoğraflara bayıldımmm :) Eminim kendisi de en az fotoğrafı kadar güzeldir. Ellerine sağlık.

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da