14 Ekim 2014 Salı

Güveçte Musakka


 Bana en sevdiğim yemeği sorduklarında hep çok uzun süre düşünürüm. Seçemem çünkü;  patlıcanın hangi halinin en çok sevdiğim olduğuna karar veremem bir türlü. Patlıcanla pişirilen her yemeğin lezzetine ayrı ayrı bayılırım. Evde de en nihayetinde küçük beye sevdirdiğimden beri daha sıklıkla pişirir oldum. Bu Güveçte Musakka tarifim ise uzaklardan inanılmaz bir lezzet. Yine Kaş' taki hayal mekanımız Diva Hotel'in menüsünden. Hayriye Hanım ve mutfak ekibinin elinin her değdiği pek bir lezizdi ama Musakka sanırım benim en sevdiğim oldu. Geçen ay Yemek Zevki Dergisi okuyucuları ile de paylaşmıştım. Blog okurları  da mahrum kalmasın öyleyse.  




Malzemeler

1 kg bostan patlıcanı
tuz, karabiber
Kaşar peyniri

Beşamel sos için : 2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1,5 - 2 su bardağı süt
muskat rendesi

Bolonez sos için: 250 gr kıyma
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet küçük kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 su bardağı su
tuz, karabiber





Yapılışı:
1. Patlıcanları seçerken yumuşak ve parlak olmalarına dikkat edin. 1 cm kalınlığında halka halka kesin. 
2. Çift tarafına da tuz döküp bir kevgirin üzerinde bekletin ki acı suyu çıksın. 
3. Birkaç saat sonra patlıcanları yıkayın ve tuzunu temizleyin, kurulayıp sıvıyağda kızartın. Yine kevgir üzerinde fazla yağını süzmek için bekletin. 
4. Blolonez sosunu hazırlamak için soğanı, sarımsağı, domatesleri rendeleyin. Tereyağını ve sıvıyağı tavaya alıp kızdırın.
5.  Kıymayı, soğanı, sarımsağı tavaya alıp soteleyin. Salçayı ve rendelenmiş domatesleri de ekleyip 10 dk kadar soteleyin. Yüksek ateşte suyunu çektirene kadar pişirin. 
6. Tuzunu karabiberini ekleyip kenara alın.
7. Beşamel sosu hazırlamak için; Tereyağını tavaya alıp eriyince unu eleyerek içine ekleyin ve kavurun. Un rengini değişitirip kokusu çıkmaya başlayınca yavaş yavaş sütü eklemeye başlayın. 
8. Sütü eklerken aynı anda tel ile çırpamaya devam edin.
9. Tüm sütü ekledikten sonra, tuzunu, muskatı ve kara biberini ekleyip ocaktan alın.
10. Güveç kaplarına önce biraz bolonez sos sonra bir dllim patlıcan sonra beşamel şeklinde sırayla dizin. Her sıra arasına kaşar da rendeleyin. 
11. Güvecin en üstünde bolonez sos olacak şekilde kapları 
hazırlayıp fırına verin. Sıcak servis yapın. 









































biraz daha yaz 

Hiç yorum yok: