21 Haziran 2014 Cumartesi

Karışık Otlu Börek


Böreğe asla hayır diyemiyorum. Özellikle de fırından çıkar çıkmaz dilim, ağzım yana yana bir ucundan kopartıp yemezsem içim rahat etmiyor. Hele bir de böyle otlarla dolu enfes bir börek olunca kendini tutabilmem neredeyse imkansız. Pazar kahvaltısına hazır etmek için akşamdan hazırlayın, sabah çay demlenip sofra hazır edilene kadar börek tazecik pişsin ve masadakilerin başını döndürsün. Bizim kültürümüzün bir parçası börek, her ne kadar kilodan kolestrolden falan dert yansak da evimize gelen misafire illa ki bir çeşit börek ikram etmek artık adetten olmuş. En azından iç malzemesini olabildiğince sağlıklı hazırlayıp, yerken de dozu fazla abartmazsak hiç sıkıntı olmaz. 


Malzemeler:
2 adet hazır yufka
1 yumurta
1 su bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
iğnelik, ebegümeci, ısırgan, pazı, ıspanak, maydanoz, dereotu
1 büyükçe kase tatlı lor peyniri
1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
tuz, karabiber
üzeri için haşhaş ya da susam

Hazırlanışı:
1. Tüm otları ayıklayıp temizleyin ve ince ince doğrayın
2. Az sıvıyağ eklenmiş tavada soteleyin ve soğumaya bırakın.
3. Soğuduktan sonra içine baharatlarını ve lor peynirini ekleyin, peynir tuzlu ise tuz katmaya gerek yok.
4. Sütü, sıvı yağı ve yumurtayı bir kasede çırpıp karıştırın.5.
5. Yufkaları ortadan ikiye kesin. Bir fırça yardımıyla sütlü karışım ile her yanını ıslatın.
6. Yufkanın geniş tarafına otlu iç harcından yerleştirip rulo şeklinde sarın, yufkayı spiral şeklinde kendi etrafında yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirin.
7. Diğer tüm yufkaları da aynı şekilde hazırlayıp üzerine kalan sütlü karışımı sürün ve haşhaş serpiştirin.
8. 180 derecede fırında yaklaşık 50 dk üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
9. Piştikten sonra fırından alıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kesip servis yapın.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: