4 Mart 2014 Salı

Karalahana Diblesi


Karalahanayı ya çok sever insan ya da hiç sevmez. Ortasını görmedim ben. Karalahana kokusunun eksik olmadığı bir evde büyüdüm ben. Anneannemin evinden eksik olmazdı; dolması, çorbası, ezmesi her neyi yapılırsa pişirilirdi. Annem tarafından Trabzonlu, babam tarafından da Sivaslıyım ben. Gerçi her ikisini de pek kabul etmem, doğduğum büyüdüğüm yere İstanbul' a ihanet gibi gelir bana. Ama her iki yörenin de mutfak lezzetlerine bayılırım ve kendimi de bu anlamda çok şanslı sayarım. Zengin iki farklı mutfağın ortasında büyüdüm. Özellikle Karadeniz mutfağını biraz fazla sevdim kabul ediyorum. Sonra Allah öyle kısmet etti, bir de Laz adamla evlenip Laz gelini olunca tam da ortasına düştüm. Bu durumdan fazlasıyla memnun olduğumu itiraf ediyorum. Eğer aşina olmamış olsaydım yadırgayacağım birçok Karadeniz yemeğini bir de kayınvalidemden yedim. Bugüne kadar sevmediğim, uzak durduğum pek birşey de olmadı.  Karalahana diblesi de yediklerimin içinde en çok sevdiğim Karadeniz yemeklerinden biri. 

Geçen hafta da Aslıcım Ağva tatilinden dönerken tazecik bir sürü otlar getirmiş, sağolsun bana da verdi. Hayatım boyunca karalahana yiyip de hiç pişirmediğimi farkettim. Hemen kayınvalidemi arayıp diblenin tarifini aldım ve yaptım. Genlerimde var işte Karadenizlilik mümkün mü lezzetsiz olması :)) 
Biz bayıldık, yemeye doyamadık.

Malzemeler
1 bağ karalahana
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı domates / biber salçası
1/2 çay bardağı pirinç
1/2 su bardağı su
tuz, pulbiber

Yapılışı:

1. Karalahanayı yıkayıp temizleyip ince ince kıyın ve bir tencereye alıp üzerine bir bardak kadar su ekleyip haşlayın. Haşlanınca suyunu süzdürün.
2. Bir tencereye zeytinyağı ve tereyağını alıp üzerine yemeklik doğranmış soğanları ekleyin.
3. Soğanlar kavrulunca salçayı katın ve lahanaları içine ekleyin. 
4. Son olarak pirincini ve suyunu katıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Baharatlarını da ekleyip ocağın  altını kapatmadan pirinçlerin pişip pişmediğini kontrol edip gerekirse bir miktar daha su katabilirsiniz.

Afiyet olsun.




16 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

oZGe dedi ki...

Ben de Karadeniz geliniyim :) Eşimin anne ve baba tarafı Rizeli. Gerçi kendisi de babaları da İstanbul'da doğmuş büyümüş ama karalahana onların mutfakta da eksik olmaz. Ben Trakyalı olduğum için bizim evde hiç pişmeyen bir sebzedir. Çok sevdiğimi söyleyemem. Yine de senin fotoğrafta o kadar leziz gözüküyor ki yiyesim geldi :) Eline sağlık.

Yasemin Babalik dedi ki...

Öge merhaba, alışık olmayan biri için biraz farklı kabul ediyorum ama eminim zamanla sevdiğin tatlar da olmuştur. ziyaretin için teşekkür ederim

Sevil Şahin dedi ki...

Bilirsin yasocam ben her tadı denemeyi tatmayı severim. Kara lahana ile ilk bende kayınvalidem de tatmıştım. İlk yediğim sarması oldu. Tabi ben saf o zamanlar pek yemekten de anlamam ya sandım ki yaprak meger karalahanaymış. Sonrasında her tadını yemeye çalıştım Yapma kısmına pek katılamasamda tadıyor yiyorum. Ben tam aradayım ne sever nede sevmeyen aradaki insanlardanım :))
Eline sağlık canım afiyet bal olsun

Sevil Şahin dedi ki...

Bilirsin yasocam ben her tadı denemeyi tatmayı severim. Kara lahana ile ilk bende kayınvalidem de tatmıştım. İlk yediğim sarması oldu. Tabi ben saf o zamanlar pek yemekten de anlamam ya sandım ki yaprak meger karalahanaymış. Sonrasında her tadını yemeye çalıştım Yapma kısmına pek katılamasamda tadıyor yiyorum. Ben tam aradayım ne sever nede sevmeyen aradaki insanlardanım :))
Eline sağlık canım afiyet bal olsun

birsence dedi ki...

kokusu burnuma geldi sanki hele bakır tencerede sunum pek şık olmuş yasemincim. ellerine sağlık...

Çağnur dedi ki...

Karalahana daha önce hiç yapmadım. Paziyi çok yaparim da karalahana ayri.ama bu görüntü dene beni dene beni diyor:))eline sağlık.sevgiler:)

Filiz Erkan FilizceYemekler dedi ki...

Ben de bir trakyalı olarak bizim evde hiç pişmeyen bir sebzeydi.... ama ben kendi mutfağımda çok sık olmasa da yaparım. Tadı bana ıspanak gibi geliyor..

Bu misafrlik işi hoşuma gitti yasemin hanım...
yine gelirim:))) sevgiyle.....

Tugba Rakunt dedi ki...

Bol vitamin var.Ellerine sağlık canım.

Tugba Rakunt dedi ki...

Bol vitamin var.Ellerine sağlık canım.

Betül KÖROĞLU dedi ki...

oyyyyy anacımmm harikaaa gözüküyor. tadıda zaten öyledir. ellerine sağlık canım..

öptüm

Kendimce dedi ki...

Sana roman yazarım ben yorum ne ki tatlı kız.Cansın sen cannnn

Tijen dedi ki...

Hiç karalahana cipsi yaptın mı Yasemin'ciğim?

Yasemin Babalik dedi ki...

hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. blogları canlandırma olayının bu kadar ses vereceğini ummuyordum.özlemişiz birbirimizi.

MyTaste dedi ki...

Merhabalar, size daha önce mail atmıştım ama gitmemiş olma ihtimaline karşı yeniden yazıyorum.

Blogunuza internette yemek tarifleri ararken rastladım. Öncelikle çok tebrik ediyorum, blogunuzu inceledim, tarifleriniz hem çok leziz, hem de yapımı gayet kolay görünüyor. :) Uygun bir zamanınızda yeni açılan yemek tarifleri arama motorumuz Tarifbul‘a bir göz atabilirseniz çok sevinirim. İsterseniz siz de En İyi Tarif Blogları kısmımızda tariflerinizi sergileyebilirsiniz. Merak ettiklerinize SSS’den bakabilir veya bana mail atabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle.
Huma S.

Genc Dalış dedi ki...

Mutlaka deniyeceğim, fotolar bile dene dene diyor, teşekkürler

birsence dedi ki...

evet çok özlemişiz yasemincim...

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da