20 Aralık 2013 Cuma

Portakallı Anne Kurabiyesi


Yapmaktan da  yemekten de asla bıkmayacağım bir şey varsa o da kurabiyedir. Bir kadının mutfağında her zaman kurabiye, kek olmalıdır bana göre. Hele de anne ise hiç kaçarı yok fanusta keki, kavanozda kurabiyesi olacak. Yoğun çalışma hayatı, koşturmacalar  derken tüketiciler biraz hazır gıdalara yönelsek de ne olursa olsun vakit ayırıp evde yapmaya çalışmalıyız. Artık bütün uzmanların dediği tek bir şey var ki, çocuklarınıza pakete girmiş hiçbir şey yedirmeyin. İşte annem de bana hastayken bakmaya geldiğinde o uzmanları dinledi ve bana hazır kurabiye yedirmemek için bu güzelleri yaptı. Evin içinde ve dışında, Tuğra' nın peşinde hem evde hem de okulda koşturmaktan vakit bulup da oturduğu nadir anlarda Yemek Zevki' nin eski sayılarını karıştırdı. Ve derginin benim de en sevdiğim bölümlerinden biri olan Huriş' in Kilerinden Alanya Usulü 'S' kurabiyeyi denemek istedi. Rahmetli ciciannenin annemler küçükken yaptığı ve annemin de aklında yer etmiş olan Anne kurabiyesine benzettiği için de daha bir heyecanla yaptı. Tarifi olduğu gibi Huriş'in yaptığı gibi yaptı, sadece üzerine yumurta sarısı yerine akını sürüp fındığa buladı. Tam da mutfağınızda kavanoza doldurup uzun zaman gelip gidip aynı tazelikte yiyebileceğiniz enfes portakal aromalı kurabiyeler bunlar. Daha pişerken fırından gelen portakal kokuları hasta halimle beni nasıl mutlu etti anlatamam. Bu haftasonu bence siz de mutfağa girip evdekileri mutlu edin; kurabiye ile olur kek ile olur makarna ile olur hiç farketmez. Yeter ki evde, kendi mutfağınızdan olsun…




Malzemeler:
250 gr tereyağı
3 adet yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı portakalı suyu
1 kilo un
1 paket kabartma tozu
1 adet yumurtanın beyazı ( üzerine sürmek için)
1 su bardağı rondodan geçirilmiş fındık üzeri için



Yapılışı:
1. Unu eleyerek yoğurma kabınıza alın. Oda ısısındaki yumurtaları, tereyağını da ekleyin.
2. Zeytinyağını, portakal suyunu, şeker ve kabartma tozunu da katıp tüm malzeme iyice birbirine karışana kadar yoğurun.
3. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp parmak kalınlığında şeritler yapıp ''S'' şeklinde ya da örgü şeklinde kıvırın.
4. Şekil verdiğiniz kurabiyeyi önce ayırdığınız yumurta akına sonra fındık içine batırıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizin.
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.

Afiyet olsun



1 yorum:

Adsız dedi ki...

alanya yazisi gecince hemen yorum yazmak istedim ....ah ah harika bir kurabiyedir , s pasta deriz alanyada ...annem harika yapar ,orjinalindede yumurta aki sürülür üzerine ...tarifi eksik ama yinede güzel olmustur ... afiyet olsun annenizin eline saglik ... züleyha