30 Temmuz 2013 Salı

Zeytinyağlı Barbunya


Barbunya tarifi vereceğim ama önce biraz peynir sevdamdan bahsedeceğim. Ne alaka peynir dediğinizi duymadım ama biliyorum ki dediniz. Şöyle ki benim için bazı yemekler vardır ki yanlarında eğer beyaz peynir yemez ise o yemeğin tadını alamam ben. Eksik kalır lezzeti, içim acır yanında peynir olmadan nasıl yedim diye. Barbunya o yemeklerden sadece biri. Böyle fotoğraftaki gibi bir tabak barbunyanın yanında bir dilim beyaz peynir, bir de taze ekmek  olsun başka yemek aramam. Sakın yüzünüzü buruşturmayın bence bir daha barbunya piştiğinde evde, yanına hemen peynir tabağınızı hazırlayın. Ama lütfen beyaz peynirin de iyisi olsun.  Barbunyanın iyisi nasıl seçilir onu pek bilemem ama peynirin iyisinden anlarım. Şöyle mis gibi Ezine peynirinden şaşmayın. 

Daha önceden blogda bir tarif yayınlamışım ama yeniden bir yazayım bakalım, eski tarif için aşağıdaki linkten bakabilirsiniz.

Malzemeler:
1 kg taze barbunya
1 adet kuru soğan
2-3 diş sarımsak
1 adet havuç
2 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet kesme şeker
1 çay bardağı zeytinyağı 
tuz




Yapılışı:
1. Ayıklanıp yıkanmış barbunyaların suyunu süzün ve kenara alın.
2. Soğanı yemeklik olarak doğrayın, sarımsakları da ezip birlikte zeytinyağında soteleyin. İçine ince dilimlenmiş havucu ekleyin. 
3. Domatesleri küp küp doğrayıp tencereye katın, salçayı, tuzunu, kesme şekerini de katıp birkaç dakika pişirin.
4. Son olarak barbunyaları tencereye alıp üzerine 1 bardak kadar kaynar su ekleyin. Kısık ateşte barbunyalar iyice yumuşayana kadar arada su miktarını kontrol ederek pişirin. 
5. Barbunyalar yumuşayıp suyunu iyice çekince ocağı kapatın ve oda sıcaklığına gelene kadar kapağı kapalı tencerede dinlendirin.
6. Servis tabağına alın üzerinde limon dilimleri ya da ince kıyılmış maydanoz ile servis yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Ve Zeytinyağlı Barbunyanın yanına bu akşam iftara menü önerim de işte şöyle:

Kremalı Domates Çorbası

Kırmızı Biberli Kıymalı Kuskus Makarna

Kalburabastı Tatlısı

Hiç yorum yok: