8 Temmuz 2013 Pazartesi

Yalancı İçli Köfte Böreği



İnsan gurbette de olsa kendini yalnız olmadığına ikna eden, ona sıcacık yaklaşan birilerini bulunca birden bulunduğu yere alıştığını ve hatta sevdiğini farkediyor. Nazmiye Abla benim hatta bizim için gökten inmiş bir melek gibi. İlk geldikleri gün onlara ailece bu kadar alışacağımızı, seveceğimizi söyleseler sanırım inanmazdık. Evimize gelenlerin hemen ilk söylediği şey '' Balkonlarınız yan komşuyla ne kadar yakın, hiç hoş değilmiş böyle''. Sonra Nazmiye Ablayı, eşi Halil Abiyi tanıdıkça hemen fikirleri değişiyor. '' Ne güzel komşularınız var, Allah nazarlardan saklasın'' diyorlar. Yan yana dairelerde oturalı henüz 2 yıl oldu ama onları sanki ömrüm boyunca tanıyormuş gibiyim. Öyle ki Tuğra ile kırar mı döker mi diye çekinmeden, utanmadan gittiğim ilk ev. Gün içinde balkondan birbirimize verdiğimiz tabağın, çanağın, bardağın haddi hesabı yok. Onlar da tatsın diye vermediğim hiçbir yemek boğazımdan geçmiyor. Gerçi onun yaptıklarının yanında benimkilerin lafı bile olmaz. Nazmiye Abla da öyle, her yaptığı bu kadar lezzetli olan, elinin ayarı bu kadar muazzam olan çok az insan tanıdım. Bugüne kadar bizimle paylaştığı ne varsa müptelası olduk. Aklına geldiğinde, canımız çektiğinde zerre kadar üşenmeden kalkıp yaptığı bir Yumurtalı Köftesi var ki yazmakla mümkün değil anlatamam lezzetini. Bu Yalancı İçli Köfte de onun yaptığı en sevdiğimiz şeylerden biri. İçi bildiğiniz içli köfte harcı, lezzetini siz düşünün artık. Sağolsun her yaptığında bize mutlaka veriyor ama baktım bu böyle olmayacak dedim '' Nazmiye abla sen bana bunu hele bir öğret bakalım''. 
İlk sefer beraber hazırladık iç harcını ve ben iyice bir izledim, her bir detayı not ettim. Sonra da oturup tam 40 adet kocaman böreği sardım, yumurta galeta unu yapıp, torbalayıp dondurucuya stok yaptım. Şimdi Ramazan' da iftara misafirimiz olacakları bekliyoruz. İlk denemeyi bugün İstanbul'dan gelen Güler Ablacım üzerinde yaptım gerçi :)) Eşi de kendisi de çok beğendiler ve Ramazan için acilen tarifini istediği hızlı hızlı tarifi yazıyorum. İsteyen ölçüleri yarı yarıya da düşürüp yapabilir. Ama benim fikrim yapmışken yapıp atın dondurucuya. İnanın müptelası olacağınız bir börek tarifi bu. 


Malzemeler: ( 40 adet börek için )
10 adet hazır yufka
1 kg kıyma ( dana ve kuzu yarı yarıya karışık )
6 adet kuru soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
7 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 su bardağı ince bulgur
4-5 tepeleme yemek kaşığı isot
1 su bardağı ceviz içi ince çekilmiş
1 su bardağı fındık içi ince çekilmiş
1 yemek kaşığı kuru nane
tuz, karabiber
5 adet yumurta
1 paket galeta unu

Yapılışı:
1. Soğanları rondodan geçirip büyükçe ve derin bir tencerede sıvıyağda kavurun. Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edin.
2. Bulgurun üzerini örtecek kadar kaynar su döküp şişirin.
3. Kıyma iyice kavrulunca içine biber salçasını, domates salçasını, isotu, tuzu, karabiberi, kuru naneyi  katın.
4. Ocağın altını kapatıp şişmiş ince bulguru ve fındık - ceviz içlerini de ekleyip karıştırın ve soğuması için kenara alın.
5. Her bir yufkayı 8 eşit parçaya bölün. İki yufkayı üst üste koyarak geniş tarafına iç harçtan 2 yemek kaşığı kadar bolca koyup çok sıkı olmayacak şekilde sarın, yufkanın ucunu suyla ıslatıp kapatın.
6. Tüm yufkaları bu şekilde sardıktan sonra yumurtaları ( sarısı ve beyazı bir arada ) derin bir kapta çırpın. Bir başka kaba da galeta unu dökün. Börekleri önce yumurtaya sonra da galeta ununa bulayın.
7. Kızartmadan önce en az 1 gece buzdolabında bekletin. Bu şekilde dondurucuya da kaldırabilirsiniz.
8. Kızartmak için tencerede bolca yağ kızdırıp böreklerin rengi altın sarısı olana kadar kızartın.
9. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun...




Ve geldik Ramazan' a. Allah hepimize sevdiklerimizle, sevenlerimizle bereketli, huzurlu bir ay nasip etsin. Kimsenin evinden, sofrasından huzur, muhabbet eksik olmasın inşallah. Ramazan' da da beni takip etmeye devam edin. Her gün İftar için önerilerim olacak. 

8 yorum:

TuruncuTatlar dedi ki...

enfes görünüyorlar ellerine sağlık hayırlı ramazanlar..

Betül KAVAL dedi ki...

Gurbette benim arkadaşıma yoldaş oldukları için ben de çok seviyorum onları :) Börek nefis ellerinize sağlık. Umarım bir gün gelip ben de tanışabilirim kendileri ile.

Sevgiler...

Nehir Butik Pasta dedi ki...

yufka alınıp bu nefis böreklerden yapılacak ve yerken sizi hatırlıycam :)
ellerinize sağlık
şimdi farkettim siz Ankarada yaşıyorsunuz hem de ümitköydesiniz :)
ben Ankaralıyım ama Antalyada yaşıyorum ailem çayyolunda
belki bir gün Ankaraya geldiğimde tanışırız ne dersiniz :)

sevgiylegeziyorum dedi ki...

Çok şanlısınız, böyle komşuluklar bitti diye düşünüyordum ben. Böreği d
e hemen denemek istiyorum ama hepsini kendim yerim diye korkuyorum :))

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Turuncu tatlar çok teşekkür ederim

Ordanburdanhayattan dedi ki...

sevgiyle geziyorum, aynen benim de inancım yoktu aslında karşıma çıkardı ALLAH. İyi de oldu şükürler olsun.

Doludoljmutfak dedi ki...

O dilfrizdekilerden 2 adetten ben isterim ayıran valla hakkımı,,, bu arada deneyecekler için soyluyorum bayağı dolu dolu bir börek...

Adsız dedi ki...

Yazdıkların beni hem onore etti hem de duygulandırdı yasemincim. Benim de hayatımda daha önce bu şekilde bir komşum olmamıştı. Sabah uyanınca ilk işim balkondan size bakmak ve tuğraya öpücük göndermek, işten eve gelince ilk yaptığım şey de aynı. Gerek sen gerek orhun ama en çokta tuğra olmak üzere benim komşum değil bazen çocuğum hatta öz kardeşim oldunuz. Sizi çok seviyorum. Nazmiye Ablanız