13 Temmuz 2013 Cumartesi

Vişne Reçeli ve Ramazan 5. Gün İftar Menüsü Önerisi


Geçtiğimiz yaz da Vişne Reçeli tarifi vermişim gerçi  ama bir kere tekrar etmemin bir sakıncası yok ki. Bu kadar güzel bir meyve olsun hem de bu kadar kısa süre tezgahlarda kalsın olacak şey değil aslında. Ben mayhoş tadıyla aynı kiraz yer gibi yemesini  çok severim. Kompostosunu zaten sevmemek mümkün olamaz. Ramazan' da da sahur vakitlerinde biliyorum ki çoğu insan kahvaltı etmeyi tercih ediyor. Biz de sıcak yemek yemektense kahvaltı etmeyi daha çok seviyoruz. Ve yine iftarda masada en sevdiğim şey ana yemeğin dışında mutlaka iftariyelikler, reçeller olması. Tüm gün düşen kan şekerini dengelemek için insanın canı nasıl tatlı çekiyor. Daha çorbayı kaşıklamadan reçele pide banmak suretiyle kendinden geçenleri de çok iyi bilirim. Hele de böyle önce rengiyle insanı cezbeden reçeller yok mu onlarla başımız belada tam anlamıyla.

Hala pazarlarda, marketlerde az miktarda da olsa bulunabiliyor iken bolca alıp kışlık reçelinizi, pastalarınız için de dondurucu stoklarınızı doldurun derim. Ben geçenlerde markette ilk defa rastlayınca alıp hemen eve gelip bir kısmını komposto bir kısmını da reçel yaptım. En kısa zamanda kompostonun tarifi de gelecek ama önce beklendiğini bildiğim için reçel gelsin. İftar ve sahur masaları renk renk reçellerle donatılsın.

Malzemeler:
1 kg vişne
1 kg + 1 su bardağı toz şeker
1/2 limonun suyu

Yapılışı:
1. Vişneleri yıkayıp saplarını ayıklayın. İster çekirdeklerini çıkarın isterseniz de çekirdekli olarak yapabilirsiniz.
2. Tencereye vişneleri alıp üzerine şekeri katın. Vişne mayhoş bir meyve olduğu için eğer tadı mayhoş olsun isterseniz şekeri bire bir kullanın. Eğer biraz daha tatlı olsun derseniz fazladan bir su bardağı şekeri de ekleyin.
3. Vaktiniz varsa bir gece bekletin. ya da 3-4 saat bekletip ocağa alın.Kaynayan reçel kıvamını aldıktan sonra pişip pişmediğini kontrol etmek için bir küçük çay tabağına reçelden alıp soğutup kıvamını kontrol edin. Parmağınızı reçelin ortasından geçirdiğinizde reçel ikiye ayrılıp birleşmiyorsa demek ki kıvamı tutmuştur.
4.Ocaktan indirmeden önce limon suyunu da katın ve bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
5. Sıcak sıcak kavanozlara aktarıp kapaklarını sıkıca kapatıp kaldırın. Burada da kavanoz kapaklarının kesinlikle kuru olmasına dikkat edin. Islak ya da nemli olursa reçeliniz küflenip lezzetini kaybeder.



Ve gelelim iftar menüsü önerime. Masayı renkli renkli reçellerle donatmayı unutmayın ama. 

Ramazan 5. Gün İftar Menüsü Önerisi


Tavuk Suyuna Terbiyeli Kırmızı Mercimek Çorbası

Kıymalı Patatesli Börek

Zeytinyağlı Taze Barbunya

Laz Böreği

Hiç yorum yok: