7 Nisan 2013 Pazar

Kurutulmuş Biber ve Patlıcan Dolması



Bazı yemekler vardır ki onların kısmeti  çoktur. Sevmeyeni pek yoktur. Konuldukları masada baş tacı olurlar ve ilk tükenen de onlar olur haliyle. Kurutulmuş dolma da onlardan biri bence. Kimsenin kolay kolay reddetmeyeceği, hatta karnı tokken bile en az bir tanesini büyük iştahla mideye indireceği muazzam lezzet.  Hem etlisi hem zeytinyağlısı ayrı güzel olur. Ben de uzun zamandır yapmamıştım. Geçen gün arkadaşım Oya geçtiğimiz yaz kendi kuruttuğu biber ve patlıcanları getirince hemen yapıverdim. Dolma canavarı Tuğra bey o kadar çok sevdi ki sanırım bu yaz kendi biber ve patlıcanlarımı kurutmam gerekecek bol bol. 

Malzemeler
400 gr koyun / dana karışık kıyma
400 gr bulgur ( isterseniz pirinç ile de olur ama ben dolmalarda bulguru daha çok sevdiğim için öyle yapıyorum )
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
2 adet orta boy kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
1/2 su bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 yemek kaşığı sumak
1/2 limonun suyu
tuz

Yapılışı:
1. Kurutulmuş biber ve patlıcanları üzerini geçecek kadar kaynar suda 5 dakika kadar haşlayın. 
2. İçi soğuk su dolu başka bir kaba alıp soğutun ve süzün.
3. İç malzemesi için bulguru yıkayıp süzün. Soğanları ve sarımsağı ince ince doğrayın.
4. Bulguru, kıymayı, tüm baharatları, salçaları derin bir kapta iyice karıştırın ve biberlerin patlıcanların içine doldurun. Çok doldurmayın çünkü piştikçe iç harcı taşabilir, 2/3ünü doldurmanız yeterli olacaktır.
5. Tencereye aralarında boşluk olmayacak şekilde dizin. Nar ekşisini, limon suyunu ve zeytinyağını üzerine gezdirip sıcak su ilave edip kısık ateşte bulgurlar pişene kadar yaklaşık yarım saat pişirin.

Sıcak ya da ılık olarak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.

5 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

Emel AKAN dedi ki...

Ellerine sağlık...
Bayılırım kuru patlıcan ve biber dolmasına...
Sevgilerimle...

Mahzun Prenses dedi ki...

:) Ben de dün yaptım, seve seve yedik. Size de afiyet olsun

Cafe Portakal dedi ki...

bulgur ile hiç denemedim ellerine sağlık benim favorim zeytin yağlı :)
öpüyorum canım

Sema Kaya dedi ki...

İlgiyle ve merakla takip ediyrm yazılarınızı..
Şayet siz de benim blogumu ziyaret etmek isterseniz adresim burada,beklerim:)
http://sema-semanngunlugu.blogspot.com/

esradan dedi ki...

gerçekten haklısınız.kurutulmuş biber ve patlıcan asla reddedilmeyenler arasında.ellerinize sağlık.seviler
‎''Belki de her okuduğun romanda
kahraman olursun..
Ama en çok kendi hikayende yorulursun.. ''
| P. Somerson. |

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da