26 Mart 2012 Pazartesi

Cevizli ve Kuru Üzümlü Kahvaltı Ekmeği


Ekmek makinesi aldığımdan beri kilo aldığım bir gerçek. Daha makinede pişerken etrafa yaydığı o kokudan etkilenmemek, etkisine girmemek mümkün değil. Hele bir de geceden malzemeleri içine koyup da sabah kahvaltı saatine hazır olmak üzere programlayınca durum çok fena. Uykudan henüz uyanmamışken ekmeğin mayalanırken çıkardığı o mis kokular evin her yanını sarar ya işte o kokulardır tek sebebi. Bu Cevizli ve Üzümlü Ekmek de tam anlattığım gibi oldu. Kahvaltı ekmeği dedim ben bunun adına çünkü bizim evde kahvaltı dışında yenmiyor böyle içinde ceviz üzüm vs olan ekmekler. Ben de her pişirdiğim ekmeğe mutlaka birşeyler katma derdindeyim. Kuru kuru ekmek yapamıyorum napıyım. Alışacaklar alışacaklar

3 bardak tam buğday unu
1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
1,5  tatlı kaşığı tuz
1 ¼ bardak su, oda sıcaklığında
1 çorba kaşığı tereyağı, yumuşak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 bardak çok iri kıyılmış ceviz
1/2 bardak kuru üzüm

Makinede Yapılışı:

1. Makinenin haznesine  ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unu suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzunu ve yumuşatılmış tereyağını unun hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3.Makinenizin uygun programını ve kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un ekleyin.
6. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalini duyunca  cevizleri  ve üzümleri hazneye ekleyin.
7. Pişme sinyalinden 10-15 dakika sonra hazneyi makineden çıkarın.  30-40 dakika beklettikten sonra haznesinden çıkartıp kesin ve servis yapın.

Afiyet olsun

16 Mart 2012 Cuma

Tavuklu Arpa Şehriye Pilavı


Küçük beyin bu aralar en sevdiği şey bu pilav. Ama mutlaka tavuklu olacak. Et ve tavuk yemekleri yanına da bence pirinç pilavından daha çok yakışıyor. 
Malzemeler



2 su bardağı arpa şehriye
2,5 su bardağı sıcak su
1/2 kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet tavuk but
tuz

Yapılışı:
1. Tavuk butunu yıkayıp temizleyip tencereye alın ve iyice haşlayın. Haşlanınca içinde butu alıp temizleyip didikleyin.
2. Pilav için önce tereyağını tencereye alın, eriyince zeytinyağını da katıp arpa şehriyesini ekleyin.
3. Rengi dönene kadar kavurun ve sıcak suyu katıp tuzunu da ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
4. Suyunu çektikten sonra didiklediğiniz tavuk butunu ekleyip karıştırın. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun

7 Mart 2012 Çarşamba

TuzBİBER Dergisi Mart 2012 Sayısı Yayında


Her sayı bir öncekinden daha da güzel, daha da özenle hazırlanıyor elbette ama bu sayı gerçekten de öyle. Hala okumayanlar varsa diye bir de buradan sesleneneyim istedim. Bu aydan sonra ben de  elimden geldiğince tariflerimi paylaşacağım TuzBİBER okuyucuları ile. Bu ay Ayın Konuğu bölümünde konuğum çok özel bir isim, bu yılın Turkcell BÖ Ödülleri Yemek Blogları kategorisi 1. Leyla Özkurt Aksu ve blogu www.leylailekahvesohbeti.blogspot.com 

Evet hadi ne bekliyorsunuz hemen tık tık

2 Mart 2012 Cuma

Valide Sultan Böreği- Soğanlı Börek

soğanlı börek

Böreğin adı son dönemin pek bir gözde dizisinden fırlamış gibi değil mi  ? Ben diziyi izlemiyorum, ne Valide Sultan' ı ne de Sülüman'ı bilmem ama bu börek cidden saray mutfağından çıkmış gibi. Tarif canım ciğerim Betül' den. O yapıp da öve öve bitiremeyince hemen denedim, gerçekten de dediği kadar varmış. Hani dışarda yediğimiz kıymalı börekler vardır ya lezzet tamamiyle öyle. İçinde zerre kadar kıyma yok ama yiyen herkes öyle sanıyor.  İçindeki bolca cevizin de lezzeti taçlandırdığı unutulmamalı elbette. Hani evde hiç börek malzemesi yoksa bile birkaç soğan olur illa ki. Hiç tereddüt etmeden yapın derim.

Malzemeler:

1 kg yufka ( 6 adet )
6 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı ceviz içi
tuz, karabiber
tereyağ
2 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
üzeri için çörekotu

Yapılışı:
1. Soğanları yemeklik şekilde doğrayın, tereyağını tavaya alın ve soğanları pembeleşene kadar soteleyin.
2. Cevizi de ekleyip birkaç dakika daha çevirin. Tuz ve karabiberini katıp ocaktan alın.
3. Sıvı karışım için sütü, yumurtaları ve sıvıyağı karıştırıp çırpın.
4. Fırın tepsinizi yağlayın ya da yağlı kağıt serin. İlk yufkayı tepsinin kenarlarından sarkacak şekilde serip üzerine sütlü karışımdan sürün.
5. ikinci yufkayı da büzüştürerek tepsiye yayın ve tekrar üzerini sütlü karışımla ıslatıp bir yarım yufka daha serin.
6. Soğanlı iç harcı tepsinin her yanına eşit gelecek şekilde dağıtın. Geri kalan yufkaları da aynı şekilde aralarına sütlü karışımdan sökerek tepsiye yerleştirin.
7. Son olarak tepsinin yanlarından sarkan yufkaları da tepsinin ortasına toplayın ve kalan tüm sütlü karışımı da üzerine dökün.
8. Dilerseniz dilimleyip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.