20 Nisan 2012 Cuma

Perde Pilavı

Bu perde pilavı çok uzaklarda biri için yapıldı aslında. O bu defa yiyemedi ama bir ön hazırlık diyelim. Geçtiğimiz yaz Ankara' ya yerleştiğimizde benim canım patronum Ferahcım da Riyad' dan buralara geldiğinde evimizde ağırladık onları bir akşam yemeğinde. Sevgili eşi Ümit, güzeller güzeli Talya ve minik kuş Mert ile beraber evimize konuk oldular. Gelirken de ev hediyesi olarak Perde Pilavı tenceresi getirmiş kibar arkadaşım bana. Aslında biraz da kendilerini düşünerek yapmışlar bu seçimi:) Daha paketi elime tutuşturur tutuşturmaz Ümit  '' Şimdi bunu veriyoruz, seneye geldiğimizde pilavı yeriz ona göre '' dedi. Ben de hayatımda hiç denemediğim için nasıl olsa 1 yıl içinde öğrenir seneye alnımın akıyla bu işi de hallederim demiştim. Eee artık yaz da yaklaşıyor malum, misafirlerin eli kulağında yakında kapımızı çalarlar diye beni bir telaş aldı, hemen ilk denememi yaptım. Artık ne zaman isterlerse Perde Pilavım ve ben onları memnuniyetle ağırlamaya hazırız.

Hamurun Malzemeleri:
2 su bardağı un
4 yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
15 gr margarin ( oda sıcaklığında bekletilmiş )

İç malzemeleri
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı tavuk suyu
300 gr tavuk eti
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 su bardağı soyulmuş badem
1 kahve fincanı kuş üzümü
30 gr tereyağı
1 çay kaşığı tarçın ( isteğe bağlı )
1/2 kahve fincanı çam fıstığı

Aşağıdaki fotoğraf tencerenin kutusunun üzerinden; yapım aşamasını fikir vermesi açısından kendim yaparken fotoğraflayamadığım için onu ekliyorum ki yapılışı daha kolay anlaşılsın.



Yapılışı:
1. Pirinci tuzlu ve ılık suda 30 dk bekletin. Sonra süzüp bol su ile yıkayın.
2. Tavuk etlerini ayrı bir tencereye koyup üzerini örtecek kadar suda 1 tutam tuz ilave edip haşlayın.
3. Haşlanan tavuk etlerini tel tel ayırın.
4. Kuş üzümlerini de bir kasede şişmesi için sıcak suda bekletin. Bademleri de yine ayrı bir kapta sıcak suda bekletip kabuklarını ayıklayın.
5. Sıvıyağı tencereye alıp pirinci üzerine ekleyin. Kavurup içine kuş üzümü, çam fıstığı, tarçın, tuz ve karabiberi de katın. İçine tavuk etlerini ve 1 su bardağı tavuk suyunu ekleyip kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin.
6. Hamuru için unu, yoğurdu, yumurtayı ve oda ısısında yumuşamış margarini derin bir kaba alın ve yoğurun.
7. Kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayıp unlanmış zeminde merdaneyle perde pilavı kabınızı kaplayacak büyüklükte açın
8. Perde pilavı kabınızı oda ısısında margarinle yağlayıp kabukları soyulmuş bademleri düzgün bir şekilde kabınızın içine yapıştırın.
9. Üzerine merdaneyle açmış olduğunuz hamuru kenarları dışarı sarkacak şekilde yayın.
10. Hazırladığınız piriç pilavını tencereye doldurun. Sarkan hamuru içe doğru kıvırıp pilavı kapatın.
11. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında 30-35 dk. dış kabuğu kızarana kadar pişirin.
12. Tencereyi servis tabağına çevirip perde pilavını kalıptan çıkartın, dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun.

6 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

muhabbetsofrasi dedi ki...

ilk yaptığımda büyük bir hayal kırıklığına uğradım o yüzden daha da denemedim

heveslendim şimdi yine ama :)

eline sağlık olsun

Tombul Tarifler dedi ki...

can kurban böyle misafirlere. ne güzel düşünmüş bakarmısın. sizin de elinize sağlık nefis olmuş sevgiler

TURUNCU TATLAR dedi ki...

ne kadar güzel kabarmış ellerine sağlık ;)

Ferah dedi ki...

Gercekten enfes gozukuyor insallah agustosta tadina bakacagimmm canim benim ellerine saglik ve gule gule kullan.

evatolyesi dedi ki...

ooo bu ne güzel bir görüntü böyle ben de bir arakadaşımdan tarifini almıştım ama bir türlü deneke kısmet olmadı afiyet olsun:))

Betül KÖROĞLU dedi ki...

of ama yaaa çok canım istedi benim şimdi :) ellerine sağlık canım arkadaşım benim..

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da