26 Mart 2012 Pazartesi

Cevizli ve Kuru Üzümlü Kahvaltı Ekmeği


Ekmek makinesi aldığımdan beri kilo aldığım bir gerçek. Daha makinede pişerken etrafa yaydığı o kokudan etkilenmemek, etkisine girmemek mümkün değil. Hele bir de geceden malzemeleri içine koyup da sabah kahvaltı saatine hazır olmak üzere programlayınca durum çok fena. Uykudan henüz uyanmamışken ekmeğin mayalanırken çıkardığı o mis kokular evin her yanını sarar ya işte o kokulardır tek sebebi. Bu Cevizli ve Üzümlü Ekmek de tam anlattığım gibi oldu. Kahvaltı ekmeği dedim ben bunun adına çünkü bizim evde kahvaltı dışında yenmiyor böyle içinde ceviz üzüm vs olan ekmekler. Ben de her pişirdiğim ekmeğe mutlaka birşeyler katma derdindeyim. Kuru kuru ekmek yapamıyorum napıyım. Alışacaklar alışacaklar

3 bardak tam buğday unu
1 dolu tatlı kaşığı instant kuru maya
1,5  tatlı kaşığı tuz
1 ¼ bardak su, oda sıcaklığında
1 çorba kaşığı tereyağı, yumuşak
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 bardak çok iri kıyılmış ceviz
1/2 bardak kuru üzüm

Makinede Yapılışı:

1. Makinenin haznesine  ilk olarak suyu ve zeytinyağını koyun. Unu suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzunu ve yumuşatılmış tereyağını unun hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unun ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.
2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.
3.Makinenizin uygun programını ve kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.
4. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un ekleyin.
6. Yoğurma aşamasında ek malzeme sinyalini duyunca  cevizleri  ve üzümleri hazneye ekleyin.
7. Pişme sinyalinden 10-15 dakika sonra hazneyi makineden çıkarın.  30-40 dakika beklettikten sonra haznesinden çıkartıp kesin ve servis yapın.

Afiyet olsun

7 yorum:

YEMEK SEVDAM (ELİF) dedi ki...

Ekmeğin nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

durutarifler dedi ki...

Ah o ekmek makinaları
Ama harika oluyorlar
Ekmeğinde harika olmuş gerçekten
Ellerine sağlık
Sevgiler

TuruncuTatlar dedi ki...

kokusu geldı buralara ellerıne saglık:-)

Limon çiçekleri dedi ki...

Aynen bizdede aynı durum sözkonusu.eşim bu ekmek yapma konusuna fena takmış halde.hersabah yapıyor hemen hemen ama laf aramızda güzelde oluyor:)

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Seninki de Esse'ymiş. Nasıl programlıyorsun bana bir ara anlatsan, beceremedim henüz. Ben de istiyorum yataktan ekmek kokusuyla uyanmak tamam mı? Hem de bu tarifi yapacağım programlayabildiğim zaman.

zemberekkuşu dedi ki...

Tam buğday unuyla ekmek makinesinde denemelerim hep felaketle sonuçlanıyor ama henüz yılmadım sizin tarifinizi de mutlaka deneyeceğim. Yalnız şunu merak ettim acaba unu ekmek makinesi ile beraber gelen ölçü bardağıyla mı ölçtünüz? Şimdiden teşekkürler, elinize sağlık:)

Birkaselezzet blogspot.com dedi ki...

ellerine sağlık tatlım:)))))))