14 Nisan 2011 Perşembe

Şalgam Çorbası ( Sivas Usulü )

Üzerimizden paltoları atıp da baharı içimize çekene kadar bizim evden çorbamız eksik olmaz. Takvimler ilkbahar mevsiminde olduğumuzu söylese de hala kışı yaşıyoruz. Çorbamız da varsa keyfimiz yerindedir demektir. Şalgam Çorbası babaannemin yıllardır yaptığı bir çorbadır. Sivaslıdır kendisi, oraya özgü bir çorba bu da bildiğim kadarıyla. Geçtiğimiz haftalarda Maggi yarışması için ne çorbası pişirsem diye annemi arayıp sorduğumda hiç düşünmeden Şalgam Çorbası dedi. Daha önceden hiç yapmamıştım, annemle birlikte pişirdik ve o hafta çorbalar kategorisinde elemeden geçmeyi başardım çorbamla. Burada da bulunsun istedim arşivimde.

Malzemeler:

2 adet orta boy şalgam
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı tepeleme un
1 adet Maggi Etsuyu tablet
1 orta boy kuru soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1,5 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
6 su bardağı su
tuz


Yapılışı:


1. Şalgamları yıkayıp kabuklarını soyup rendenin ince tarafı ile rendeleyin.
2. Rendelenmiş şalgamı ve bulguru bir tencereye alın, üzerine 4 su bardağı su ekleyip ocağa koyun.
3. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5-7 dk kadar arada karıştırarak pişirin.
4. Bir kasede bir kaşık unu biraz su ile iyice karıştırın ve yavaş yavaş tencereye ekleyin.
5. Topaklanmaması için karıştırmaya devam edin.
6. Ayrı bir tavaya sıvıyağı alıp, ince kıyılmış kuru soğanı ekleyip kavurun. İçine pulbiberi de katın.
7. Soğanlı bu karışımı tencereye katın ve karıştırın.
8. Maggi Etsuyu tableti sıcak suda eritip tencereye katın. Tuzunu kontrol edip gerek duyarsanız ayrıca tuz da ekleyebilirsiniz.
9. Çorbanın kıvamını sıcak suyu azaltıp ya da ekleyerek istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
10. Sıcak olarak servis yapabilirsiniz.




13 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

xcelis dedi ki...

nefis görnüyor sunumunuzda harika olmuş ellerinize sağlık

zeymuran dedi ki...

şalgam çorbası çok ilginç ,ilk defa duydum,ellerınıze sağlık

SiTare dedi ki...

sivaslı mısın şekerim:))eşim sivaslı benim.bilirim bu çorbayı lakin hiç yapmadım.tanıttığın için bu güzel yöreyi çok teşekkürler sana.

SERAP dedi ki...

Degisik bir corbaymis...Basligi okuyunca birden salgam suyu ile yapildigini düsündüm.Ama öyle degilmis..
Bu arada biz paltolarimizi atsakta augustosun ortasindada corba soframizdan eksik olmaz..Der mevsim severiz..Sevgiler

Saglıklı dedi ki...

Canım benim ellerinize sağlık tatmak isterdim;)

Cafe Portakal dedi ki...

ellerine sağlık sıcacık bir çorba olmuş.sevgiyle...

lezzet sarayı dedi ki...

ellerine sağlık çok değişik bir çorba daha önce hi duymamıştım ve tebrikler.

nilay dedi ki...

Hiç bilmediğim bir lezzet. Ne duydum ne de tattım. Ellerine sağlık.

sevda dedi ki...

çok değişik bir tarif olmuş canım.görüntüsü harika.ellerine sağlık.öpüyorum.

Zeynep dedi ki...

yasocummm banada yapsana bu çorbadannn:))acayip merak ettim tadını:)ellerine sağlık canım benim
çok kocaman öperimmm

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Yasemincim ellerine sağlık. Şalgam çorbası hiç duymamıştım eminim tadı enfestir. Ellerine sağlık. Bak Kerem bana iki dakika izin verdi de sana yorum yazıyorum derken, içeriden ağlama seslerini duyuyorum :) Sağlıcakla kal...

Melange dedi ki...

mmmm..harika gözüküyor, bizim sofradan da corba hic eksik olmaz, hic denememistim, derhal denemeli, ellerinize saglik :)

Adsız dedi ki...

Tarafınıza göre yaptım harika oldu.şu Sivas kıların ağız tadına hastayım

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da