18 Eylül 2010 Cumartesi

Etli Kırmızı Biber Dolması ( Kapya Biber )

Arada bir arşive bakıp neler yapmışım diye bakınıyorum. Geçen gün yine böyle bir tur yaparken klasik yemek tariflerimin eksik olduğunu farkettim. Yani şöyle bir etli dolma, yaprak sarma, elde açma börek, baklava gibi tarifler maalesef benim mutfağa uğramamış. Hadi baklavayı, elde açma böreği anladım da bir dolma da pişmemiş mi bu mutfakta diye kızdım kendime. Elbette pişmiş ama işte öyle herkesin tarifini gözü kapalı bildiği, basit bir yemektir diye hiç de paylaşmaya değer görülmemiş demek ki. Halbuki bu blog işi hiç öyle bir bahaneyi de kabul etmiyor. '' Bu basittir'' dediğimiz bazı şeyler bazıları için bir ilk olabiliyor ve araştırılabiliyor.

Kırmızı biber dolması benim çok sevdiğim bir yemek. Kırmızı biberin görüntüsünün güzelliğinin yanısıra lezzeti de bence muazzam. Şöyle yemeden önce incecik zarını da soyunca değmeyin benim keyfime. Yanında da bol yeşil salata, başka da birşey istemem zaten.

Bu kadar çok seviyor olmama rağmen bu yıl sadece bir defa pişirdim evde kırmızı biber dolmasını. Biber fazlasıyla girdi mutfağa ama ya kış için dondurucuya atıldı ya da közlenip afiyetle yendi. Halbuki küçük adam bile biberi de dahil olmak üzere bir lokma bile ziyan etmeden aifyetle yedi. Mevsimi henüz geçmeden birkaç defa daha pişirip bol bol tadına varmalı.

Klasik olduğu için hem paylaşmaya gerek görmediğimiz hem de yaparken asla ölçü kullanmadığımız için bu tarifi yazıp yazmama konusunda çok düşündüm. Kıyma ve pirinç ölçüleri aslında herkesin ağız tadına göre değişebilir. Ben annemden ve anneannemden alıştığım üzere pirincini bol severim, kıyması mümkün olabildiğince az olmalı. Kıyması bol olduğunda içinin o sert dokusu nedense hiç benim ağız tadıma uymaz, biraz mümkünse lapa kıvamına yakın olmalı dolma dediğin.

Malzemeler:

8-10 adet kırmızı biber
250 gr kıyma
1 adet kuru soğan
1 adet domates
2- 2,5 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
kuru nane, tuz, karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
su



Yapılışı:

1. Domatesi ve soğanı rendeleyin ( dilerseniz soğanı ufak ufak doğrayabilirsiniz)
2. Pirinci yıkayıp süzüp içine ekleyin.
3. Baharatlarını ve salçaları içine katın.
4. Tüm malzemeyi güzelce karıştırın, dolmanın iç harcının çok kuru olmaması gerekir. Eğer domates sulu ise gerek yok ancak değilse biraz su ekleyerek sulandırın.
5. Biberlerin uç kısımlarını keserek içlerini temizleyin.
6. Biberlerin içini kıymalı harç ile tepeleme olmayacak şekilde doldurun. Pirinçler pişerken şişeceği için çok fazla da sıkıca doldurmayın.
7. Tencereye biberleri dik şekilde dizip kestiğiniz parçaları üstlerine yerleştirin.
8. Biberlerin 1/3 üne gelecek kadar su ekleyip üzerlerine zeytinyağı gezdirip ocağa koyun.
9. Su kaynamaya başladığında kısık ateşte pirinçleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
10. Sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

11 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

Binbirçeşni dedi ki...

mmm ben cok severım hatta yesılbıberdolmasından daha cok..ellerine saglık yasemınım:)

pelince dedi ki...

Yasemincim dolma bizim evde de çok pişiyor,ama sadece pilav gibi içi yeniliyor;)
biber dolmasınıda çok severim..kırmızı kırmızı şahane...ellerine sağlık..

Öpüyorum..

sevil(birdemliksohbet) dedi ki...

birtanem birbilsen ne çok severim ..
inan bende kosturmacadan bir iki kez yapabildim ..
bak aklıma düşürdün akşama yemeğim belli oldu
canım ellerin dert görmesin afiyet bal olsun
sevgiler

yeşim dedi ki...

közlenmiş patlıcanla dolruyorum bende çok leziz oluyor

ellerine sağlık
sevgiler

Betül KÖROĞLU dedi ki...

bende pek severim bunu ellerine sağlık canım. dün pazardan 3.5 kilo aldım şimdi beni beklemekteler közlenmek için..

öpüyorum seni..

Kendimce dedi ki...

Yasemincim aynen dediğin gibi yerken zarını sıyırıp şöyle çatalla bölünce lokum gibi ikiye ayrılır ya hımmm hımmm bayılırım ellerine sağlık afiyet olsun

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Of nefis bir görüntü ve tarif
Ellerine sağlık canım
Harika görünüyor
sevgiler

Mimosa Café dedi ki...

şekercim güzel yorumların ve dileklerin için çok çok teşekkür!

kırmızı biber dolmasını çok severim ben de. annem mutlaka tencereye birkaç tane atar. afiyet olsun şekerim ellerine sağlık. öptüm çok.

Tümay dedi ki...

Üniversite zamanı halamın en sık yaptığı yemeklerdendi. O kadsr çok severim ki! Ellerine sağlık canım çok çok lezzetli duruyorlar.

SonKralice dedi ki...

dolma sevmem :(

pasta yapabiliyorsan, onlari tarif et :-D

birsence dedi ki...

senin dolmalarını yerim ben şekercim ellerine sağlık...öpüyorum kocaman kocaman...

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da