10 Mayıs 2010 Pazartesi

Zeytinyağlı Enginarlı Taze Bakla

Bir evin erkeği eğer bir yemeği yemez ise o yemek genelde o evde pişirilmez mi acaba? Yani bizim evde genelde durum budur, istisnaları olsa da büyük adamın sevmediği şeyleri - kendim sevsem bile- pek yapmadım bugüne kadar. Taze bakla da o yemeklerden biriydi. Halbuki çok da severim zeytinyağlı baklayı, üzerine de sarımsaklı yoğurtla hmmm yeme de yanında yat olur tam. Geçtiğimiz 23 Nisan tatilinde Erdek' te otelde yemekte bakla görünce dayanamadım aldım. Sonra da anneme evlendiğimden beri hiç yapmadığımı söyledim. O da ertesi gün Erdek semt pazarından bana yarım kilo aldırdı ısrarla. Tatilde bizimle olan İzmir' li Umay' cım da bana farklı bir tarif önerince gelir gelmez bu tarifi pişirdim. Annesi taze baklaya bir adet de enginarı eklermiş, illa ki öyle yapmamı istedi. Neden olmasın dedim ve denedim, büyük adam bile yedi desem nasıl olduğunu anlarsınız sanırım. '' Güzel bir yemekmiş bu bakla yahu '' demesi de haliyle beni mutlu etmeye yetti.

Malzemeler:
1/2 kg taze bakla
1 adet orta boy soğan
1 adet enginar
1/2 limonun suyu
4-5 dal dereotu
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı un
tuz
sıcak su


üzeri için
sarımsaklı yoğurt


Yapılışı:
1. Su dolu bir kaba un serpiştirin. Uçlarını ayıklayıp ikiye böldüğünüz baklaları bu suyun içine atın. ( kararmaması için )
2. Tencereyi ocağa alıp zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı soteleyin.
3. Kuşbaşı doğradığımız enginarların üzerine kararmaması için limon suyunu döküp bekletin.
4. Baklaları ve enginarları tencereye alıp birkaç dk. kavurun.
5. Üzerine bir kaşık kadar un serpiştirin ve üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ekleyin.
6. Kısık ateşte baklalar yumuşayana kadar pişirin.
7. Ocağın altını kapatın, ve üzerine inci kıyılmış dereotunu serpin ve oda ısısına gelene kadar kapağını açmayın.
8. Oda ısısına gelince servis tabağına alın.
9. Üzerinde sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.

Afiyet olsun.

22 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

MÜNSTER dedi ki...

Ellerine saglik canim... Eminim harika olmustur...Ahh simdi olsa da yesem...

birsence dedi ki...

şekercim güzel yapılan yemeği tabiki sever senin büyük adam...nasıl lezzetli olduğu resimden belli..sanki hala pişmemiş gibi yeşillliğini korumuş bakla ve hiç kararmamış..ellerine sağlık yaseminciğim öpüyorum seni...

Saglıklımutfak dedi ki...

Şu kadınlar ne kadar fedakar değil mi. kendimiz sevsek de eşimiz yemez diye yapmıyoruz. hey erkekler kıymetimizi bilin . eline sağlık canım bende bu ikiliye bayılırım. büyük adamın yemesi de iyi olmuş:) sevgiler

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Yaseminciğim biz İzmirliler için taze bakla mutlaka enginarla pişirilmelidir. Ayrıca biz içine kurusoğan yerine taze soğan koyuyoruz çokta yakışıyor tavsiye ederim. Eline sağlık çok nefis gözüküyor.Sevgiler.

Aylin TÜRKŞEN AYSEL dedi ki...

Hilalcim lafını söylemiş yine :)
Yaseminim pek hoş olmuş. Keşke bunu gelecek hafta yapsaydın ya gelirken bi kap getirmeni isterdim.
Enginar ve bakla sevilmez mi yahuu! Eline sağlık

humeyra dedi ki...

Ellerinize sağlık. Ben de şimdi zeytinyağlı bakla pişiriyordum, tevaffuk...

Zuzuların Annesi dedi ki...

Tesadüfün böylesi sevgili yasemin,seni okurken güldüm zira benim enginarlar pişmekte şu an ocakta:))

Zeynep dedi ki...

ah yasemin ahhhh ,aynen bizde de bu durum var:))) ben hiç tavuk pişiremiyorum mesela:(((küçüğüde büyüğüde yemiyor şekerim. kokusundan da rahatsız oluyorlar:((( hasret kalıyorum inan. biz kadınlar fedekarız şekerim fedekar:) bizde bakla çok pişer ben sana pişiririm,çıkıp çıkıp gel hayatım:))) ben de bu şekilde pişiriyorum ama hiç enginarlı denemedim,
ellerine sağlık
öpüyorum canımmm

PAPATYA PRENSES dedi ki...

iki sevmediğim sebze bir arada:) ama güzel görünüyor.

ellerine sağlık canım.

Vakit Buldukça - EsEr dedi ki...

enginarı iç baklayla çok pişirdim de, taze baklayı enginarla pişirmeyi hiç denememiştim..
deneyeceğim...

pelince dedi ki...

Bende bugün taze bakla pişirdim.. bir dahaki sefere bende böyle deneyeceğim.. nefis sunum.. ellerine sağlık.

Sevgiler..

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım enginar olunca bende akan sular durur.
Ellerine sağlık canım
Paşaya da afiyet bal şeker olsun
sevgiler

Kendimce dedi ki...

YAsemincim ellerine sağlık şu adamların da sağı solu belli olmuyor ama onlarsız da olmuyor afiyet şeker olsun

Eylem dedi ki...

bakla en sevdigim sebzedir benim ama enginarlısını hiç denemedim.ellerine saglık.

sarı mutfak-hande dedi ki...

her ikisinide severim bir arada hiç yapmadım ama eminim güzeldir ellerine sağlık canım
koskocaman sevgiler

benhurum dedi ki...

Baklayı da enginarı da çook severim fakat bu ikisini birlikte denememiştim çok iyi bir fikir mutlaka deneyeceğim;) güzel paylaşımın için teşekkürler, ellerine sağlık ve afiyetler olsun hepinize..

Zeynep dedi ki...

canımmm buluşalım valla:)))
bu hafta emreyi bırakamıyorum eşim çok yoğun:))) ama çarşamba falan bırakabiliyorum:)))nerde buluşalım, kaçta buluşalım:))))sakin bi yer olsa,kahvemizi içerken gulk sesini duysak,rahat rahat laflasak ne güselll olur:))))
öptüm canımmmm

Anne İş'te dedi ki...

canım aynı dert bende de;Yusuf yemezse evde pişmiyor.Allah'tan çok ayırmıyor.Birnceki enginar çıkartması başarıyla sonuçlandı.Bunu da deneyeceğim ..Sevgiler,selamlar...İyi bir haftasonu olmuş ve etkinlik konusu makarna:)))

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ dedi ki...

Yaz sezonu açılmış cano, görseller enfes belli ki tadı da öyledir canım, iyileştiniz değil mi ?

Mimosa Café+Design dedi ki...

şekercim enginarı konuşturmuşsun yine :) harika olmuş valla sevmeyenlere bile yedirmeyi başardığına göre denemek lazım kesinlikle!

Gönül dedi ki...

hayatım ellerine sağlık oldukça sağlıklı bir yemek....yanınada yoğurt oh misler gibi....öpüyorum sevgilerimle

Hayatın Ta Kendisi Lokantası dedi ki...

bizim evde de durum farklı değil sanırım :) şimdi senin satırlarını okuyunca bende hiç bakla yapmadığımı fark ettim :)

ellerine sağlık.

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da