2 Nisan 2010 Cuma

Kepekli Pizza


İglo ile Hobimle Mutluyum Hobi Okulu' ndaki yemek kursunda öğrendiğimden beri aklımdaydı pizza hamuru hazırlamak. Daha önceden lavaştan pratik pizza yapmışlığım var lakin hiç de hamur yoğurup da yapmak işime gelmemişti. Nedense hep çok uzun bir süreç gibi gelirdi bana, daha doğrusu pizza yapmanın bu kadar keyif verdiğini bilmiyormuşum. Evdeki pizza hayranları da afiyetle yiyince keyfim bir kat daha arttı. Hiç de öyle gözümde büyüttüğüm kadar da değilmiş. Demek ki neymiş bundan böyle bir telefonla pizza siparişi verilmeyecekmiş.
Haftasonu evde yemek yapmak istemeyenler belki pizza yapmaya hayır demezler.

Malzemeler:
Hamur malzemeleri

475 gr kepekli un
475 gr beyaz un
500 gr su
25 gr zeytinyağı
25 gr tuz
10 gr yaş maya veya kuru maya
10 gr toz şeker

üzeri için
sosis
domates rendesi
2-3 diş sarımsak
toz şeker
yeşil zeytin
kaşar peyniri
mantar
zeytinyağı


Hazırlanışı:
1. Kepekli un ve beyaz unu derin bir kabın içine alın ve karıştırın. Tuzunu, şekerini içine katın.

2. Unun ortasını çukur açın ve mayayı ortasına koyun.
3. Suyu azar azar ekleyip elinizde mayayı eritin.
4. Yavaş yavaş unu da alıp yumuşak bir hamur hale gelene kadar yoğurun.
5. Hamur kabını hava almayacak şekilde stretch filmle kaplayın ve mayalanması için kenara alın.
6. Diğer yanda domates sosunu hazırlamak için domates rendesini ve zeytinyağını tavaya alın.
7. Sarımsakları, tuzu ve toz şekeri ekleyip birkaç dakika soteleyin.
8. Vaktiniz varsa 1 saat kadar yoksa en azından yarım saat sonra hamuru 8 eşit bezeye ayırın.
9. Her bir bezeyi elinizle yuvarlak olarak açın ( benim gibi elinizle yapamaz iseniz merdane ile de yapabilirsiniz )
10. Açtığınız bezenin üzerine önce hazırladığınız domates sosunu yayın. Kaşar peynirini serpin.
11. Üzerine ince ince dilimlediğiniz mantarları, yeşil zeytinleri ve sosisleri yerleştirin.
12. En üste dilerseniz biraz daha kaşar rendesi ekleyebilirsiniz.
13. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında en fazla 10 dk. pişirin ve fırından alıp sıcak servis yapın.


Notlar:
* Bu hamurdan toplam 8 beze çıkıyor, yani 8 adet orta boy pizza
** Hamurun fazla gelenini dondurucuya kaldırıp ihtiyacınız olduğunda çıkarıp oda ısısında çözdürüp kullanabilirsiniz.
*** Üstüne koyacağınız malzemeyi dilediğiniz gibi seçebilirsiniz, ister sebze ister şarküteri ürünleri.
**** Un ölçüsünü dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. İster tamamı buğday unu isterseniz de tamamı kepekli un olabilir.
***** Dilerseniz üzerindeki sosu pişirmeden de kullanabilirsiniz ama domatesin asidini alması için biraz pişirmekte fayda var.
****** Ben Sinangil' in kepekli ununu kullandım. İçindeki kepek oranı çok fazla. Kepekli unla yapılabilecek her türlü hamurişine çok yakışacağını düşünüyorum.

Herkese iyi haftasonları diliyorum. Bahar geldi, güzel havadan mahrum etmeyin kendinizi.

14 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

FİLİZ dedi ki...

ellerine sağlık nefis görünüyor

nilay dedi ki...

Hem sağlıklı hem de güzel. Süper. Ellerine sağlık. iyi hafta sonları

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Yaseminciğim fırının göreve başlamış gördüğüm kadarı ile .Eline sağlık.İzmir den sevgiler.

Saglıklımutfak dedi ki...

Yasemincim eline sağlık bu aralar bende yapayım diyordum . kayda aldım senin tarifi deneyeceğim . eline sağlık arkadaşım sevgiler

Betül KÖROĞLU dedi ki...

yaseminn nefisss. tamda rejim arefesinde :( ellerine sağlık canım..

sevgiler öpüyorum.

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Yasemincim ben de çok severim pizzayı. Seninki de nefis görünüyor ellerine sağlık. Hazır ekmek hamurundan da yaptım hamurunu kendim yoğurarak da. Üzerine kendi malzemelerini koyup kendi yaptığın pizzayı yemek gibisi yok. Sevgiler...

PAPATYA PRENSES dedi ki...

ev yapımı pizzaya bayılıyorum doğrusu. ve bu pizza da enfes görünüyor:)
ellerine sağlık tatlım..

Devletsah dedi ki...

Ben bunun kokusunu taaa bizim evden alıp aradıydım :)

Süper görünüyor. Ellerine sağlık.

ebru dedi ki...

Canım ellerine sağlık. Pizza nefis. Ama bende sen gibi evde pizza hamuru yapmaya üşeniyorum. Fakat bu yazıyı okuduktan sonra bende deniycem.Öpüyorum seni.

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Yasemin,
Pizza nefis görünüyor, ellerine sağlık.
İnsanın kendi emeği ve hijyeni ile yaptığı pizzanın yerini hiç bir şey tutmaz.
Bu arada;
Baklava yufkam BİM'in Unlum adında ki yufkası.
Genellikle bu markayı kullanıyorum, yufkaları iyi oluyor.
Sadece 1 kere bayat çıktı ama o risk diğer markalarda da var.
Birde fiyatı piyasadakilere göre çok uygun.
Ben birde Hastel marka kullanmıştım, o markada çok iyi oluyor.

birdutmasali dedi ki...

evden - elden herşey çok daha güzel gelir bana.
bence nefis olmuştur yaseminciğim.
küçük adamda bayıldımı ?
:))
sevgiler- iyi pazarlar güzellikler

ORDAN BURDAN HAYATTAN dedi ki...

Filizcim, Nilaycim teşekkürler
***************
Minecim elbette fırın arada göreve geri dönüyor, evdekilerin suçu ne değil mi, onlara haksızlık etmeyelim.
***************
Hilalcim bence de yapmalısın, tarif İglo kursundan Sevgili şef Serkan Kılınçtan, garantili yani.
***************
Betüşşş rejim hep hayatımızda be gülüm napalım, bak kepekli işte:))
****************
Esincim ben de genelde lavaş ekmeğinden yapardım ama artık üşenmeden yaparım, hiç de öyle korkulacak iş değil inan.
****************
Papatya prenses teşekkürler
******************
Devletşahcım evet pizza fırından kokular saçarken aradın valla, bir dahaki gel beraber yapıp yiyelim :))
****************
Ebru üşenme dene, emin ol tadı görüntüsünden çok daha iyiydi, ben süsleme konusunda pek başarılı değilim. sevgiler
******************
Muhterem Abla yufka konusundaki tavsiyeler bir kenara not edildi. umarım becerirsem paylaşırım burdan
*************
Nunucum zaten evin pizza tutkunu küçük adam, inan fırının önünde bekledi pişerken ve bir ufak yedi yalan değil. ona kendi ellerimle yaptığımı yedirmek de içime öyle sindi ki tüm uğraşmalara değdi.
********************

sarı mutfak-hande dedi ki...

bayılırım pizzaya asla hayır demem
kepekli kepeksiz fark etmez ellerine sağlık canım
sevgiler

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ dedi ki...

Anneannem ve babam için denerim kepekli oluşu güzel sağol cici

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da