20 Nisan 2010 Salı

Ispanaklı Börek

Blogu açalı neredeyse 3 yıl olacak ve arşivde ıspanaklı börek olmadığını biraz önce farkettim. Evde en çok pişen ve sevilerek yenen ıspanaklı böreği nedense şimdiye kadar fotoğraflamak aklıma gelmemiş demek ki. Daha önceden bir Ispanaklı ve Kıymalı Börek tarifi vermişim. Hala tezgahlarda ıspanak görülüyorken, mevsimi geçmeden bu tarifimi de paylaşayım istedim. Hem de TuzBİBER Dergimizin bu ayki etkinliğine bir tarifle de olsa katılmış olayım.

Kaç gündür fena haldeyim, önce bademciklerim şişiyor sandım ama bu defa faranjit imiş beni bu hale sokan. Cumartesi günü doktora gidip de ilaçları almaya başlayınca da daha iyi olacağıma sanki daha kötü oldum. Boğazımdaki yanma hissi ve yutkunurken duyduğum acı tamamen geçti ama bir öksürük krizi ki sormayın. Özellikle geceleri büyük adamı deli edecek derecede kronik bir öksürük tutuyor, kendimi nereye saklayacağımı şaşırıyorum. Bir elimde öksürük şurubum diğer elimde sıcak birşeyler dolanıyorum tüm gün. Cuma günü birkaç günlüğüne ufak bir tatile gidiyoruz. O zamana kadar toparlanmam gerek, tatil de beni iyi etmezse başka bir şey etmez.


Ispanaklı Börek

Malzemeler:
3 adet yufka
1/2 kg ıspanak
1 adet kuru soğan
2-3 sarımsak
1 ya da 2 domates rendesi ( yaz domateslerinden kullandım )
1 bardak süt
1 yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı haşhaş tohumu
tuz, taze çekilmiş tane karabiber


Yapılışı:
1. Zeytinyağını tencereye alın, yemeklik doğranmış soğanları kavurun.
2. Rendelenmiş domatesleri ve sarımsakları da ekleyip birkaç dakika pişirin
3. Yıkanıp ince ince doğranmış ıspanakları tencereye katıp ıspanaklar suyunu çekene kadar pişirin.
4. Tuzunu, karabiberini katın ve ocağın altını kapatıp soğuması için kenara alın.
5. Süt, zeytinyağı ve yumurtayı karıştırıp böreğin harcını hazırlayın.
6.Yufkaları ortadan ikiye ayırıp geniş tarafa ıspanaklı iç harçtan boylu boyunca koyup tüm yufkaya sütlü karışımdan fırçayla sürün.
7. Yufkaları rulo şeklinde sarıp ikiye katlayıp yağlı kağıt serili tepsiye sırayla dizin.
8. Tüm yufkaları aynı şekilde sarıp üzerlerine kalan sütlü karışımdan sürüp haşhaş tohumu serpiştirin.
9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
10. Piştikten sonra sıcak servis yapın.

Afiyet olsun.

17 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

Zuzuların Annesi dedi ki...

Geçmiş olsun sevgili Yasemin,
umarım iyileşirsin bir an önce.
Ve ıspanaklı börek çok güzel görünüyor,eline sağlık,canım istedi akşam akşam:))

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Yaseminciğim çok geçmiş olsun.Börekte harika görünüyor.Sabah kahvaltısına iyi giderdi.Sevgiler.

Betül KÖROĞLU dedi ki...

canım benim geçmiş olsun tekrardan. umarım düzelmişsindir. AMA EMİN OL TATİL İYİ GELECEK.

Bu arada bu böreği tatmış biri olarak nefisti gerçekten. ellerine sağlık canım..

sevigler

Tuğba dedi ki...

Canım ellerine sağlık.Geçmiş olsun inşallah toparlanırsın.

Bak ben öksürük olunca sıcak su zencefil limon bal 3 lüsünü kullanıyorum hiç ilaç kullanmıyorum.Denenmiştir.Ege bile sadece bazen bunu içip iyi olyor aklında olsun.

İyi tatiller.Öpüyorum

Zeynep dedi ki...

hiiii! hastamısınnnn çok geçmişler olsun canım benim,çok iyi bak kendine, çabuk çabuk iyileşip tatile git gel,çok eğlen tatilde, sonrada bana kahve içmeye geeel:)))çok sevinirim inan yaseminciğim.
arayı açmayalım:)
börek nefisss,bayılırım bende.
ellerine kollarına sağlık canım
öpüyorum en sevgi dolusundan:)

Eylem dedi ki...

acil şifalar diliyorum.ellerine saglık.

DUSBAHCESI dedi ki...

Cok cok gecmis olsun.

Borekler nefis gorunuyor.
Cok severim ama borek isinde pek becerikli degilimdir nedense:) Zamanla o da olur insallah!

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Çok geçmiş olsun Yasemin'cim, dikkat et kendine de cumaya kadar toparlan.. Şimdiden iyi tatiller dilerim.. Ellerine sağlık, börek nefis..

pelince dedi ki...

Yasemin canım aynı benim gibi olmuşsun,o boğazdaki acı beni mahfetmişti.. çok geçmiş olsun.. antibiyotik al,ilerlemesin... börek ise enfes olmuş,olsa da bir dilim yesem:)
iyice dinlen,iyi tatiller canım.

öpüyorum...

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Canım çok geçmiş olsun. Bana da bir sıralar o dediğin pis öksürük bulaşmıştı. Senin gibi uzaklaşacak oda arıyordum. Biraz zamanla geçiyor. Birde ıhlamur kaynatırken içerisine aktarlarda satılan ayva yaprağı 1-2 tane eklersen öksürüğüne inşallah iyi gelebilir. Eskilerin ayva yaprağı deyince öksürük akıllarına geliyor. Umarım sana da şifa olur.
Böreğine gelince ellerine sağlık. Görüntü, içeriği herşeyi ile harika.

BEYZA dedi ki...

Geçmiş olsun,adaçayını özellikle boğaz ağrısı çekenlere sürekli tavsiye ediyorum.Denedim, çok iyi geliyor.
Bende yeni yaptım ıspanaklı börek,içine beyaz peynir koydum,çayın yanına harika oluyor...

KEYF-İ MEKAN dedi ki...

Yasemin Hanım geçmiş olsun. Size öksürüğünüz için ufak bir tavsiyede bulunmak isterim.Balın içine toz zencefil karıştırıp günde 1-2 kere birer tatlı kaşığı alırsanız faydasını büyük ölçüde görürsünüz. (Zencefilin dozunu yiyebileceğiniz ölçüde ayarlayın, yaklaşık 1 tatlı kaşığı bala, yarım çay kaşığı)
Bu arada böreğiniz de harika görünüyor. İyi tatiller, sevgiler...

ebru dedi ki...

Yasemincim geçmiş olsun canım. Tez vakitte iyileş de tatilin tadını çıkar. Ellerine sağlık canım. Börek harika görünüyor.

nilay dedi ki...

Geçmişler olsun. Ispanaklı börek bizim evin vazgeçilmezidir. Özellikle pırasa ile yapmaya bayılırım. Ellerine sağlık.

ஐ : ) STİL DİREKTÖRÜ ( : ஐ dedi ki...

Hala hastasın demek :( Kuzum hasta hasta yapma börek çörek git dinlen :(

http.//belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

merhaba ıspanaklı böeği çok severım elıne sağlık sevgıler

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Tatlım gelmiş geçmiş olsun. İyileşirsin inşallah. Bizde bugün akşam çıkıyoruz birkaç günlüğüne.
23 Nisanı kutlayalım dedik:)))
Börek nefis canım
Ellerine sağlık canım
sevgiler

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da