18 Ocak 2010 Pazartesi

Haşhaşlı Krakerler



Kendime verdiğim sözü tutuyorum ve hemen işe koyuluyorum. Yeni yılda ilk tarif bu haşhaşlı minik krakerler. Bu tarifi Sevgili Ayşem' de gördüğümden beri - ki çoook uzun zaman önceydi - aklımdaydı. Denenecek tarifler listem var ama artık o liste öyle kabardı ki kim bilir ne zaman vuslata eririm çoğu tarifle bilemiyorum. Arada böyle bunun gibi öne çıkan, aklıma düşenler olunca hemen listenin ilk sırasına yerleşiyor ve rahatlıyorum.
Haşhaşı ilk defa geçen yıl Leziz Dergisi için hazırladığım muffinler için kullanmıştım ve o zamandan beri de tekrar bir tarifte kullanmak istiyordum. Haşhaş tuzlulara çok yakışıyor.
Geçtiğimiz Pazar akşamı da küçük ve büyük adamım hep beraber mutfağa girip bu minik haşhaşlı krakerleri yaptık. Ben hamuru yoğurup kalıpla şekil verip tepsiye dizdim, onlar da üzerine sütünü sürüp tuzunu eklediler. Küçük adam kendini o kadar kaptırmıştı ki bu işe krakerker fırında pişerken elinde hala fırça ile sütü masanın üzerine sürüp tuzu da serpiyordu. Mutfağın, yemek yapmanın onu çok keyiflendirdiğini bildiğimden sıkıldığını anladığımda hemen yanıma çağırıp mutfak önlüğünü takıyorum. Bayılıyor küçük şef olmaya. Sanırım annesinin yolundan gidip mutfağı sevecek oğlum. Birkaç yıl sonra birlikte çok güzel şeyler yapacağımızı biliyorum. Neyse bu arada küçük adamın heyecanını gören babası da şimdiye kadar hiç olmadığı kadar ilgiyle eşlik etti bize. Önlük falan takmadı ama krakerlerin üzerine fırçayla bir süt sürmesi vardı ki görmeniz lazım. Sanırsınız ki yağlı boya tablo yapıyor, o kadar itinalı. Aslında onda da cevher var ama işlemek gerek:)) Fazla da övmeyeyim bu sefer mutfağa bir daha sokamam.
Tarif öyle çok doyurucu değil, hem mideyi hem de gözü pek doyurmuyor peşin peşin söyleyeyim.
Ayşem minik kalıpla şekillendirdiğinden adet olarak daha fazla olmuş ama benim kullandığım kalıp kare ve daha geniş olduğundan tam 12 adet çıktı. Mini mini kibar bir tarif bu !!!

Malzemeler:

115gr / 1 su bardağı un
1.5ml / 1/4 tatlı kaşığı tuz
5ml / 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
15gr / 1 yemek kaşığı tereyağ
15ml / 1 yemek kaşığı haşhaş tohumu
90ml / 6 yemek kaşığı sıvı krema

Süslemek için:
Süt
Deniz tuzu


Yapılışı:
1. Fırını 150 derecede ön ısıtma yapın.
2. Un, tuz ve şekeri bir kaseye koyun ve tereyağı içine ekleyerek yoğurun.
3. Haşhaş tohumlarını ilave edin.
4. Yeterli miktarda kremayı , sert bir hamur halini alıncaya kadar ekleyin. Esnek ve tezgaha az yapışan bir bir kıvama gelindiğinde hafif unlanmış tezgahta açın ve kalıp veya bıçak yardımı ile şekil verin.
5. Yağlı kağıt kaplanmış tepsiye yerleştirin. Üzerlerine fırça ile az süt sürün ve tuz serpiştirin.
6. Altın sarısı rengini alıncaya kadar pişirin.
7. Piştikten sonra soğuması için tel ızgaranın üzerine alın.
Afiyet olsun

10 yorum:

Seda'nın Günlüğü dedi ki...

Bütün ailenin ellerine sağlık. Az olsun tadında olsun. Çocuklar için, keşfi hiç bitmeyen bir yerdir herhalde mutfak.

Unknown dedi ki...

güzel bir tarif hashasi severim afiyetler olsun.

durutarifler dedi ki...

Yine hamaratlıklar sergilenmiş.Görüntü harika olmuş ellerine sağlık.

Mutlu haftalar:)

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık harika olmuş krakerler mutlu haftalar sevgiler..

pecete dedi ki...

:) teşekkür ederim. Sıcacık sevgilerimle...

bir dilim bir tutam dedi ki...

Sevgili Yasemincim,
Biraz evvel cevaplari ve tariflerimi mail ile yolladim.
Birde buradan haber vereyim dedim.
Aldigina dair haber verirsen sevinirim

Bana ulasamadigina üzüldüm.Fakat nedense bana senden mail gelmedi.!

http://www.lezzetibol.com dedi ki...

Canım çok sağlıklı çok nefis olmuş.
Ellerine sağlık canım

sevgilerimle

Tuğba Agaci dedi ki...

Olsun kibarlığı elden bırakmamak lazım (: Ne güzel aile için de mutluluk kaynağı olmuş!Ellerinize sağlık.

Sibel dedi ki...

Yasemincim, hepinizin ellerine sağlık. Haşhaşlı herşeye bayılıyorum ben, tatlılara da tuzlulara da yakışıyor. Bu krakerleri deneme listeme aldım, dediğin gibi bu listelerle başa çıkılmıyor artık ne yapacağız bilmem?
Sevgilerimle!

Mimosa Café dedi ki...

hmm pek bi güzel olmuş bu haşhaşlı krakerler. bayılırım haşhaşa. ellerine sağlık.