19 Kasım 2008 Çarşamba

Pırasalı Havuçlu Börek

Hiç sevmediğim bir sebze varsa o da pırasadır.Yıllardır hiç ağzıma sürmediğim pırasayı evlendikten sonra evin büyük adamı çok sevdiğinden ara ara yapıyorum. Ayrıca küçük adam da tanışsın istiyorum tüm sebzelerle.Şükürler olsun ki sebze-meyve yedirme konusunda hiç problem yaşamadım Tuğra'ya.Genellikle pek sevilmeyen enginar,kereviz,brokoli gibi sebzeler de dahil olmak üzere her türlü sebzeyi mutlaka yoğurt eşliğinde yedirebiliyorum.Bu aralar biraz iştahsız döneminde o yüzden meyvelerle takviye ediyoruz açığı.
Pırasalı havuçlu börek de benim gibi pırasadan pek hoşlanmayanların bile hoşuna gidecek bir lezzet.

Malzemeler:
4 yufka
1 kg pırasa
1/2 kilo havuç
soya sosu
2 bardak yoğurt
2 yumurta
galeta unu
zeytinyağı

Yapılışı:
1.Önce böreğin iç malzemesini hazırlıyorsunuz.Pırasaları yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın.
2.Az yağlı bir tavada soteleyin.İçine rendelenmiş havuçları da katın sotelemeye devam edin.
3.Tüm malzeme iyice yumuşadıktan sonra içine soya sosunu ekleyin(göz kararı ekledim ben,arzuya göre ekleyebilirsiniz)
4.Ocağın altını kapatıp ılınması için bekletin.
5.Ayrı bir kapta 2 bardak yoğurt,1 yumurta,biraz zeytinyağı ve suyu iyice karıştırın.
6.Yufkaların her birini eşit şekilde 16 parçaya ayırın.
7 .Tıpkı sigara böreği sarar gibi bir parça yufkayı alın.Yoğurtlu harçtan üzerine bir fırça yardımı ile sürüp ikinci yufkayı da üzerine serin.
8.İkinci kat yufkayı da yoğurtlu harçla ıslatıp pırasalı içten koyup aynen sigara böreği gibi ama çok sıkı olmayacak şekilde sarın.
9.Fırını 180 derecede ısıtın ve tepsiye fırın kağıdı serin.
10.bir tabakta 1 yumurtayı iyice çırpın.Başka bir tabağa da galeta unu koyun
11.Börekleri önce yumurtaya sonra galeta ununa bulayıp tepsiye dizin.
12.Börekler iyice kızarana kadar pişirin.Sıcak servis yapın.

Not:Vakit sıkıntınız olmadığında bolca sarıp pişirmeden dondurucuya atabilirsiniz.Acil durumlarda gerçekten kurtarıcı oluyor.Ayrıca yufkalarınızı keserken normal bıçak yerine pizza bıçağı ile keserseniz hem daha düzgün hem de eşit parçalar kesebilirsiniz.


13 kİşİ fİkrİnİ söylemİş:

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ellerine sağlık canım, tadını merak ettim, hiç pırasalı börek yememiştim.. Pizza bıçağı fikri için de teşekkürler!

♥ Craft Woman ♥ dedi ki...

Yine döktürmüşsün canım ellerine sağlık.Pizza bıçağı ve tabağı benim de olmazsa olmazımdır.Eee hadi kursda yaptıklarını diğer bloga yaz bekliyorum cicim.

melisa dedi ki...

ellerine sağlık
pırasalı böreği ilk kez geçenlerde yaptım çok beğendim
bundan böyle pırasalı börekte listemde artık
sevgiler

neslihan dedi ki...

Tadını çok merak ettim,cazip bir tarif canım.eline sağlık.benim de pırasayla çok aram yoktu ama iki senedir pırasa manyağı oldum:-)sevgilerimle...

pel!n dedi ki...

Pırasalı böreği çok severim,bayıldım bunlarada ellerine sağlık..

nilay dedi ki...

Ben çok severim pırasayı. Pırasalı ıspanaklı böreği.
Pırasa birde çorbalara çok yakışır. eminim bu börekte çok lezzetli olmuştur.

Banu Karagil Dalaman dedi ki...

Üstüne ne sürünce böyle güzel oluyor rengi yavrim????

:)den dedi ki...

Yasemincim pırasa sevilmez mi güzelim? Hele havuçlu zeytinyağlısı... Böreğin tarifi için çok teşekkürler. Ayıla bayıla imal edeceğimden emin olabilirsin:)

Zarpandit :) dedi ki...

pırasayı bende pek sevemedim ama borekte niyeyse enfes oluyor:) hele senin yontemine bittim ya :) galeta unuyla daha da lezziz gorunmuş :)

kucugumun iştahına nazar değmesin (kucukten nasıl alısırsa oyle gidiyor ben o sebzeleri hala yogurtluyorum:)))

bocuruk dedi ki...

Yasemin'ciğim,
Hemen akşama yufka alıp dönüyorum eve. Açma böreklerde pırasalı içi çok severim. Hoş açabildiğimden değil ya! Yapanların pırasalı yapması tercihimdir diyelim. Yufka ile de kendim yapayım senin bu güzel tarifinle, eline sağlık canım:)
Sevgilerimle...

yeşilkivi dedi ki...

Merhaba

Çok güzel bir hafta sonu diliyorum, sevgiler…

nursunca fikirler dedi ki...

nefis börekler ellerine sağlık

Sema dedi ki...

eline sağlık canım bu kış günlerinde çok besleyici bir börek olmuş.sevgilerimle..

Ordan Burdan Hayattan Bizim Usul Makarna' da