8 Kasım 2008 Cumartesi

Minci Tava

Başlığı görenlerin ''bu da nedir acaba?'' dediğini duyar gibi oldum.Karadenizli hatta Rize'li olanlar mutlaka duymuşlardır.Minci Karadeniz'de çoğunlukla da Rize civarında yapılan bir çeşit peynir.Görünümü biraz lor,çökelek gibi.Bizim evin büyük adamı minciyi çok sevdiğinden yazın gittiğimizde bolca alıp derin dondurucuya koymuştuk.Küçük küçük porsiyonlar halinde çıkarıp birkaç gün buzdolabında çürütmek gerekiyor önce bu peyniri lezzeti o zaman daha güzel oluyor.
Daha önceden tatil yazımda bahsetmişim minciden ama öyle geçiştirilsin istemedim ve ayrıca tanıtmak istedim.






Her yörenin kendine has çok çeşitli peynirleri var,benim gibi peynir seviyorsanız her gittiğinizden yerden önce peynir alırsınız eminim.İzmir'in,Kars'ın,Sivas'ın,Trabzon'un peynirleri hepsi ayrı güzel bence.Ama minci biraz farklı şekilde tüketiliyor en azından benim gördüğüm kadarıyla.






Bolca tereyağını tavada iyice erittikten sonra içine minciyi ekleyip güzelce eritiyorsunuz.Dileyen içine biraz su katıyor ya da hiçbir şey.Ben daha çok sütlü yapmayı tercih ediyorum.Eğer kıvamı çok koyu ise çok az süt ile açıyorum.Güzelce eridikten sonra da yukardaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi ekmeği içine bana bana yeniyor.
Eğer evde var ise mutlaka haftasonu kahvaltılarının baş konuğu oluyor minci tava.Olur da yöresel ürünler satan yerlerde rastlarsanız mutlaka biraz alıp deneyin derim ben.Yumurta sevenler içine yumurta da kırabilir ya da kuymak yaparken tel peynir yerine minci kullanabilir.Kuymak tarifi için buraya bakabilirsiniz.
Bu da mincinin pişmeden önceki hali.Hiç pişirmeden bu şekliyle bile çok lezzetli bir peynir.Bizim yarın sabah kahvaltımızda yerini alacak muhtemelen.Merak edenler buyrun gelin ekmeklerinizi banmaya.

13 yorum:

zero dedi ki...

Peynir benim de vazgeçilmezimdir, şu anda kadar sevmediğim bir peynir çeşidine rastlamadım. minci hiç denemediğim bir peynir ama bayılacağıma eminim. hem fotoğraflardan harika görünüyor, hem de diyorum ya küflü peynir dahil her çeşit peynir başımın tacıdır. Bakır tavaya da harika gitmiş doğrusu:) Afiyet bal şeker olsun hepinize:)

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

İsmini ilk kez duyuyorum sanırım
denemekte yarar var,her çeşit peyniri yiyebilirim süt kokanları hariç:)yani sütte bekletilenleri
ellerine sağlık
sevgiyle kal
mutlu pazarlar

Unknown dedi ki...

yasemin'cim,
Merhaba yeniden:)bende blogun oldugunu bilmiyordum.Grupta dikkatimden kacmis.Neyse artik burdayim.Gelirim her firsatta.

Sevgilerimle
Gulenay

Adsız dedi ki...

Annem Trabzon'ludur, onlar bu peynire minzi der. Cok lezzetlidir gercekten de. Paylastiginiz icin tesekkurler...

zarpandit dedi ki...

peynirsiz sofra olmaz bende yemeden kahvaltı ettiğimi anlamam zaten :)

ya su karadenizin peynir tereyag bulusturmasına asıgım enfes ya birde mısır unuyla yapılan var ya onada dayanamıyorum of of of :)))

suan daha kahvaltıya inmedim ama su bakır şirin tava onumde olsun istiyorum :)))

Tijen dedi ki...

Ay ne güzel şeydir o! Ben de geçenlerde misafirimi Antalya'daki bir Karadeniz lokantasına götürdüm. Menüsünde aaa neydi, bak şimdi aklımdaydı hah kuymak vardı ama beğenmedim. Kadıncağız peyniri Giresun'dan geliyor dedi ama bana pek inandırıcı gelmedi. Yanında mısır ekmeği de yoktu, beyaz ekmekle de yenmez ki bu meret!

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Yasemin'cim ben de dün sabah senin eski Karadeniz yazını araştırmıştım tekrar, kuymak tarifi için.. Bu sabah kahvaltıya misafirlerimiz vardı, su değil süt kullandım, ve çok farklı oldu gerçekten de :) Kulaklarını çınlattım hep, çok teşekkürler püf noktası için :) Öperim..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Zerencim teşekkürler,olur da görürsen çekinmeden al bence.peynir seviyorsun madem pişman olmazsın.
*******************
Dilekcim hamile hamile miden bulanmasın aman süt falan kokmaz minci.bildiğin lor gibi aslında.
*******************
Gülenaycım hoşgeldin bloguma,güzel paylaşımlarda görüşürüz inşallah
*******************
Zehracım benim annem de Trabzon Sürmeneli ama ben evlenene kadar minciyi hiç tatmamıştım.
*******************
Gökçem canım uzaklarda canın çekti sanırım.sen bir haftasonu gel bana yapar ablan.
*******************
Tijencim o karadeniz lokantasıyım diyen lokantalardan çoook var ama çoğu işe yaramaz.eğer gerçekten biliyorsun tadını farkı da anlarsın zaten.dediğin gibi mısır ekmeksiz karadeniz lokantası mı olurmuş,kuymağın yanında misler gibi mısır ekmeği olmazsa olmaz.
***********************
Aslıcım kuymak denedin demek,merak ettim sonuç nasıl oldu,başarılı olmuştur eminim.ellerine sağlık

Unknown dedi ki...

ben yeni yılın ilk kahvaltısında bundan istiyorum

ona göre :-)

durutarifler dedi ki...

Peynire bayılırım. Ben de kendi kendime tuhaf tuhaf peynirlerle kuymak denemeleri yaparım. Bayılırım tereyağında erimiş peynire. Nasıl da geldi burnuma kokusu. Size afiyet olsun.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Yasemin'cim ilk denememe kıyasla çok daha süper oldu, bir sonraki gönderide fotoğrafını yayınlayacağım.. Sen de not verirsin :)

Devletsah dedi ki...

Yaseminciğim;

Dün kahvaltı ile ilgili yazıda söylediğim gibi bugün sabah kahvaltıya yaptık. Ancak, bizim peynir erimedi. Parça parça kaldı. Ya eskidiği için oldu ya da üzerindeki bilgi pek doğru değilmiş. Gerçi erimeyip, çıtır çıtır kızarmış halide süper olmuştu.

unusual dedi ki...

merhaba,
minci'yi istanbul'da alabileceğimiz bir yer biliyor musunuz? bir pazar, şarküteri, karadeniz ürünleri satan bir yer? çok özledim :) karadeniz'de yaşayan birinden rica edip kargolatmayı bile düşünüyorum ama yolda bozulur diye korkuyorum :)